Το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας στην Ελλάδα έχει σημαντικές διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), το 16% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Έλληνες, αναφέρει δυσκοιλιότητα μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ανδρών. Περισσότερο ανησυχητικό όμως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες (47%) έχουν συμβουλευθεί κάποιον γιατρό για την επίλυση του προβλήματός τους.
Συνήθως οι πάσχοντες από χρόνια δυσκοιλιότητα ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια (10,6 χρόνια κατά μέσο όρο σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη) και έχουν δοκιμάσει πολλές φαρμακευτικές και άλλες θεραπείες. Η πρώτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αλλαγή του τρόπου διατροφής και συγκεκριμένα η αυξημένη λήψη φυτικών ινών, η αύξηση της κατανάλωσης νερού καθώς και η συστηματική άσκηση. Το επόμενο βήμα είναι συνήθως η χρήση καθαρτικών ουσιών, μετά από παρότρυνση του περιβάλλοντος του πάσχοντος ή συμβουλή του φαρμακοποιού. Τα καθαρτικά διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο δράσης αλλά δεν είναι όλα το ίδιο δραστικά σε όλους τους ασθενείς.
Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας συζητήθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας το Σάββατο 31 Μαρτίου στην Αθήνα, με ομιλητές τον καθηγητή J.Tack από το Πανεπιστήμιο της Leuven στο Βέλγιο, τον Δρ. A. Emmanuel του University College στο Λονδίνο και Πρόεδρο και συντονιστή τον καθηγητή Ε. Ακριβιάδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας και μεταξύ άλλων έγινε αναφορά σε ένα νέο φάρμακο, την προυκαλοπρίδη που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα. Η προυκαλοπρίδη, σε αντίθεση με τα καθαρτικά, αποτελεί το μοναδικό φάρμακο για τη χρόνια δυσκοιλιότητα που συνταγογραφείται από ιατρό και αποσκοπεί στη μακροχρόνια αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χρόνιας δυσκοιλιότητας.
Η προυκαλοπρίδη χαρακτηρίζεται ως προκινητικός παράγοντας λόγω του μηχανισμού με τον οποίον δρα. Πρόκειται για έναν εκλεκτικό αγωνιστή σεροτονίνης, ο οποίος προάγει την κινητικότητα του παχέος εντέρου αποκαθιστώντας τη φυσιολογική του λειτουργία. Η προυκαλοπρίδη, αυξάνοντας την εντερική κινητικότητα, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας σε μία μεγάλη ομάδα ασθενών που υποφέρει πολλά χρόνια έχοντας δοκιμάσει πολλές θεραπείες χωρίς επιτυχία.
Συγκεκριμένα, η δράση της προυκαλοπρίδης είναι πολλαπλή καθώς αυξάνει τη συχνότητα των κενώσεων ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τα πολλαπλά ενοχλητικά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας όπως μετεωρισμό, καταβολή έντονης προσπάθειας για αφόδευση, πόνο κατά την κένωση, σκληρά κόπρανα και αιμορραγία. Το αποτέλεσμα είναι να βελτιώνεται σημαντικά και η ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Προς το παρόν η προυκαλοπρίδη έχει ένδειξη σε γυναίκες με χρόνια δυσκοιλιότητα, όμως αναμένεται να λάβει σύντομα ένδειξη και σε άντρες, καθώς τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών είναι ενθαρρυντικά, όπως ανέφερε στην ημερίδα ο καθηγητής J.Tack. Το φάρμακο διατίθεται με τη μορφή δισκίου, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα μία φορά την ημέρα.
Τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η ασφάλεια του νέου αυτού φαρμάκου έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί από πολλές πολυκεντρικές κλινικές μελέτες στην Ευρώπη και στην Αμερική.