Κάθε χρόνο την περίοδο του Φεβρουαρίου –Μαρτίου αναπτύσσεται το κύριο κύμα της εποχικής Γρίπης. Είναι η περίοδος που το Εθνικό σύστημα Υγείας δοκιμάζεται. Τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Νοσοκομεία δέχονται έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με έντονα συμπτώματα και μεγάλη αγωνία κυρίως όταν πρόκειται για τα παιδιά, τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
Η Ελλάδα, το 2005 με την εφαρμογή του Νόμου περί Δημόσιας Υγείας (Ν. 3370/2005) και την λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (Σ.Ο.Τ.Υ.) οργάνωσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την αντιμετώπιση της γρίπης , που αφορούσε τότε τον ιό Η5Ν1 (Γρίπη των πτηνών).
Οι γνώσεις και η εμπειρία της περιόδου εκείνης απετέλεσαν την βάση για την δημιουργία, αργότερα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) το 2007. Επίσης, την ιδία περίοδο, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ΚΕ.Ε.Λ.) μετεξελίσσεστε σε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.Λ.Π.ΝΟ) με νέες δομές και προοπτικές. Συγχρόνως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την αντιμετώπιση της γρίπης και μιας πιθανής πανδημίας, επικαιροποιούνται και ο Τομέας Υγείας – Εθνικά πλέον – προετοιμάζεται για την πανδημία της νέας γρίπης Η1Ν1.
Είναι βέβαιο ότι η εμπειρία μετά την πανδημία της γρίπης Η1Ν1 είναι μεγάλη σε όλα τα επίπεδα. Στελέχη και των δύο Επιχειρησιακών Κέντρων (ΕΚΕΠΥ και ΚΕΛΠΝΟ), Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ αλλά και ο ιδιωτικός Υγειονομικός Τομέας γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν και πώς θα δράσουν.
Έτσι σήμερα οι αρμόδιοι είναι καθησυχαστικοί για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της εποχικής γρίπης στη χώρας μας. Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν τώρα, είναι το Α(Η3Ν2) και το Β και εκτιμάται ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο. Έως σήμερα όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ, η εποχική γρίπη έχει κοστίσει τη ζωή 24 ανθρώπων (πέρσι οι θάνατοι λόγω σοβαρών επιπλοκών της γρίπης είχαν φτάσει τους 149).
Ωστόσο στις ομάδες υψηλού κινδύνου ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη δεν ξεπέρασε το 24%.
Αν και ο Τομέας Υγείας έχει πολλά προβλήματα αναδιοργάνωσης, υποχρηματοδότησης, συρρίκνωσης και πολλές φορές απαξίωσης, φαίνεται ότι υπάρχουν σύγχρονες δομές στη Δημόσια Διοίκηση και ειδικά στο χώρο της υγείας, που δουλεύουν αθόρυβα αλλά κυρίως αποτελεσματικά. Υπάρχει ακόμα ελπίδα και όραμα !
Πάνος Α. Ευσταθίου
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών