Δεν είναι τελικά 10 τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, δεν είναι 250, όπως υποστήριζαν οι φαρμακοποιοί… είναι 36 σύμφωνα με τον ΕΟΦ. Εκ των οποίων τα 24 από αυτά είτε έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά, είτε υπάρχουν υποκατάστατα τους. Για τα υπόλοιπα 12 φάρμακα που αποδεδειγμένα έχουν καταγραφεί ελλείψεις γίνονται προσπάθειες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε να αποκατασταθεί η επάρκεια τους.
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνης Δημόπουλος διέψευδε κατηγορηματικά ότι εξαφανίστηκαν από τα ράφια περίπου 250 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και έκανε λόγο για μόνο 10 φάρμακα που λείπουν εξαιτίας της μη τιμολόγησης τους.
Ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας μίλησε για «παιχνίδια ελλείψεων φαρμάκων που παίζονται μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και των φαρμακοποιών», προσθέτοντας ότι η τιμολόγησή τους θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Πάντως οι φαρμακοποιοί έδωσαν την επίμαχη λίστα με τα φάρμακα τα οποία εξαφανίστηκαν. Ανάμεσα τους βρίσκονται αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά , αντικαταθλιπτικά , φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις αλλά και παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, την διφθερίτιδα και τον τέτανο.
Πάντως ο ΕΟΦ δεν έχει λάβει το τελευταίο διάστημα επίσημη αναφορά για ελλείψεις φαρμάκων από τους αρμόδιους φορείς (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κα.), και συνεχώς παρακολουθεί εάν υπάρχουν ελλείψεις, καθώς και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτές, προκειμένου να προβεί σε άμεσα μέτρα.
Ο ΣΦΕΕ πάντως νίπτει τας χείρας λέγοντας ότι “οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία ευθύνη στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων”. Εκτιμούν ότι το θέμα αυτό οφείλεται στα ακόλουθα δύο γεγονότα:
-Οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ χαμηλές και ορισμένα φάρμακα επανεξάγονται (όχι βέβαια από τις επιχειρήσεις που τα εισάγουν).
-Είναι γνωστό ότι επίκειται η έκδοση Δελτίου Τιμών με σημαντικές μειώσεις και η αλυσίδα διανομής δεν επιθυμεί να έχει μεγάλα αποθέματα
Την ίδια ώρα με ανακοίνωση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανοίγει και νέο μέτωπο με τον Ανδρέα Λοβέρδο καθώς όπως αναφέρει είναι αδιανόητο ο φαρμακοποιός να υποκαταστήσει τον γιατρό.
“Η απόφαση του για μετατροπή από τον φαρμακοποιό της χειρόγραφης συνταγής σε ηλεκτρονική, απαιτεί εκ μέρους του φαρμακοποιού γνώση των κωδικών και όλων των απορρήτων στοιχείων του γιατρού, άνευ του οποίων δεν μπορεί να γίνει η μετατροπή. Ο φαρμακοποιός, σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατον να υποκαταστήσει το γιατρό στο ρόλο της συνταγογράφησης.
Κανένα ασφαλιστικό ταμείο πλην του ΕΟΠΥΥ, δε διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικής μηχανογράφησης. Ακόμα και πολλές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δε διαθέτουν διαδικτυακή σύνδεση και δεν υπάρχει δυνατότητα για τους γιατρούς τους να εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές. Συνεπώς είναι αδύνατη η μετατροπή των συνταγών τους σε ηλεκτρονική μορφή”, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας.
Επίσης αναφέρουν, πως από σήμερα οι φαρμακοποιοί με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού, θα εκτελούν μόνο τις ηλεκτρονικές συνταγές και όχι τις χειρόγραφες, προστατεύοντας τα μέλη τους από αποφάσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να τους πλήττουν επαγγελματικά και να οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης.