«Μία καινοτόμος αλλαγή που έγινε φέτος στη χώρα μας είναι ο καινούργιος νόμος περί μεταμοσχεύσεων οργάνων και ιστών. Ειδικά για την μεταμόσχευση του κερατοειδούς, μία επέμβαση για την οποία δεν χρειάζεται ταυτοποίηση συμβατότητας δότη και δέκτη, θα μπορεί πλέον να πραγματοποιείται σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία εφ’ όσον διαθέτουν κατάλληλα εξοπλισμένο Οφθαλμολογικό Χειρουργείο.»
Κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 26ο Διεθνές Συνεδρίου της ΕΕΕΦΔΧ, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, 1-4 Μαρτίου οι επιστήμονες τόνισαν πως:
«Ενώ για πληθυσμό 11.000.000 ανθρώπων θα έπρεπε να πραγματοποιούνται περίπου 2.000 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς το χρόνο πανελληνίως, πραγματοποιούνται μόνο περίπου στις 300-400, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να παραμένουν αθεράπευτοι ή να καταφεύγουν στο εξωτερικό για να χειρουργηθούν, συνήθως με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ιδίων και των ασφαλιστικών τους ταμείων. Ένας από τους κύριους λόγους του μικρού αριθμού μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού, είναι η δυσκολία εύρεσης κερατοειδικού ιστού καλής ποιότητας, σε λογική τιμή και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει μοντέρνα τράπεζα μοσχευμάτων οφθαλμού με σοβαρές συνέπειες για τον Έλληνα ασθενή με προβλήματα όρασης».
Οπως ανφέρθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου «η Eλληνική Εταιρεία Ενδοφακών εργάζεται προς το σκοπό της δημιουργίας Τράπεζας Μοσχευμάτων Οφθαλμού στην Αθήνα, η οποία θα λειτουργεί με το μοντέλο λειτουργίας ενός μη κερδοσκοπικού, φιλανθρωπικού οργανισμού στα πλαίσια λειτουργίας μεγάλων διεθνών φιλανθρωπικών οργανισμών. Οι Μη Κερδοσκοπικοί φιλανθρωπικοί Οργανισμοί από φύση τους είναι αποδέκτες δωρεών και κάποιες φορές κυβερνητικής βοήθειας, αλλά ο πρωταρχικός τους στόχος οικονομικά πρέπει να είναι η εύρεση ιδίων εσόδων ώστε να είναι ανεξάρτητοι και ικανοί να χαράξουν τη δική τους στρατηγική, χωρίς μακροπρόθεσμα να είναι εξαρτημένοι από τους δωρητές τους. Η Τράπεζα Μοσχευμάτων Οφθαλμού στην Αθήνα, στα πλαίσια λειτουργίας των τραπεζών του εξωτερικού, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών με αποτελεσματικό σύστημα συλλογής των ιστών, και θα διαδραματίσει το ρόλο προτύπου και πρωταγωνιστή στη δημιουργία και άλλων τραπεζών στη χώρα, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.»
Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες όλων των ερευνητών που ασχολούνται με τη χειρουργική του καταρράκτη και τη διαθλαστική Χειρουργική επικεντρώνονται στη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Η πρεσβυωπία είναι η αδυναμία της κοντινής όρασης και παρουσιάζεται σε όλα τα άτομα, συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. Οφείλεται στην αδυναμία προσαρμογής του οφθαλμού όταν εστιάζει κοντά, λόγω απώλειας της ελαστικότητας του φακού.