Υγεία

Αυτές οι τροφές είναι ακατάλληλες για το στομάχι

Οι τροφές που σχηματίζουν οξύ είναι αυτές που προάγουν την οξύτητα στο σώμα. Αντίθετα, δεν προωθούν όλες οι τροφές με χαμηλό (ή όξινο) pH ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα.

Οι τροφές που σχηματίζουν οξύ είναι αυτές που προάγουν την οξύτητα στο σώμα. Αντίθετα, δεν προωθούν όλες οι τροφές με χαμηλό (ή όξινο) pH ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα.

  • Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν πολύ φωσφορικό οξύ, το οποίο ανεβάζει σημαντικά το όξινο φορτίο. Επιπλέον, συνδέονται με προβλήματα νεφρών, μειωμένη οστική πυκνότητα και προδιαβήτη, τα οποία μπορεί να οφείλονται εν μέρει στο αυξημένο διαιτητικό φορτίο οξέος.

  • Κόκκινο κρέας και άλλες ζωικές πρωτεΐνες

Το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας είναι από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα που παράγουν οξέα στη δυτική διατροφή. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φώσφορο και έτσι αυξάνει το φορτίο του διαιτητικού οξέος.

Άλλες ζωικές πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο και τα αυγά συμβάλλουν περαιτέρω στο υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

  • Επεξεργασμένοι σπόροι

Οι δυτικές δίαιτες έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα εξευγενισμένων σιτηρών όπως ψητά, γρήγορο φαγητό και λευκό ψωμί, τα οποία έχουν υψηλό φορτίο οξέος διατροφής.

Η αντικατάσταση των εξευγενισμένων σπόρων με φρούτα, λαχανικά και άλλα αλκαλικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του διαιτητικού οξέος.

  • Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Το τυρί, το γάλα και το παγωτό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και συμβάλλουν σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι θρεπτικά, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα προϊόντα και χαμηλή σε φυτικές τροφές μπορεί να συμβάλει σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή χημικών ενώσεων που σχηματίζουν οξέα, όπως τα αμινοξέα που περιέχουν θείο, χλώριο και φώσφορο.

  • Τροφές με όξινο pH

Ορισμένα τρόφιμα έχουν όξινο PH αλλά δεν σχηματίζουν οξύ στο σώμα σας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το iatropedia.gr, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες έχουν όξινο pH αλλά χαμηλά επίπεδα PRAL. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με όξινο pH, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Έτσι, τα άτομα με αυτήν την κατάσταση τείνουν να τα αποφεύγουν.

Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν όξινο pH:

  • Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια), έχουν όξινο pH και είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται ρεφλεξογόνα (reflexogenic), που σημαίνει ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν την παλινδρόμηση. Ως εκ τούτου, συνιστάται σε άτομα με συχνές καούρες να αποφεύγουν ή να μειώνουν την κατανάλωση εσπεριδοειδών.

  • Προϊόντα με βάση την ντομάτα

Τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, όπως οι σάλτσες, είναι μερικά από τους πιο συνήθεις “ενόχους” στα συμπτώματα παλινδρόμησης. Λάβετε υπόψη ότι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να χωνεύουν τις ωμές ντομάτες καλύτερα από τα κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας όπως κέτσαπ, πάστα ντομάτας και σάλτσα ντομάτας είναι πιο όξινα από ό,τι οι φρέσκες ντομάτες.

Υγεία

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη διάθεση

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Οκτώ αντικείμενα που οι γιατροί από τα επείγοντα αποφεύγουν να έχουν στο σπίτι τους

28.04.2025

Ασβαγκάντα: Το αρχαίο βότανο που μειώνει το στρες και ενισχύει την αθλητική απόδοση

28.04.2025

Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

28.04.2025

«Έρχονται» αλλαγές στη συνταγογράφηση των εμβολίων από τους παιδιάτρους: Tι πρέπει να γνωρίζετε

25.04.2025

Πόσο διατηρούνται τα αλλαντικά στην κατάψυξη

23.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη διάθεση

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης (βίντεο)

29.04.2025

Οκτώ αντικείμενα που οι γιατροί από τα επείγοντα αποφεύγουν να έχουν στο σπίτι τους

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Friends with Benefits: Φιλία… με μπόνους!

28.04.2025

Ασβαγκάντα: Το αρχαίο βότανο που μειώνει το στρες και ενισχύει την αθλητική απόδοση

28.04.2025

Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!