Είναι διαπιστωμένο ότι το περπάτημα αποτελεί μια ιδιαίτερα ωφέλιμη σωματική άσκηση για τον οργανισμό σε διάφορα επίπεδα.
Μια άγνωστη και απρόσμενη ωφέλεια του περπατήματος αποκαλύπτει μια νέα μελέτη ερευνητών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «NeuroImage», δείχνουν ότι ένας περίπατος 40 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι περίπατοι ανανεώνουν την αποκαλούμενη λευκή ουσία του εγκεφάλου η οποία συνδέει μεταξύ τους τα εγκεφαλικά κύτταρα αλλά και τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και τις νευρικές ίνες.
Αυτό με την σειρά του έχει θετικές επιπτώσεις στην γνωστικές ικανότητες αλλά και την συνολική υγεία του εγκεφάλου των ατόμων, που σε αυτές τις ηλικίες αρχίζει να φθίνει.
Η υγιής λευκή ουσία συνδέεται με καλύτερη μνήμη και καλύτερη δυνατότητα επεξεργασίας και επίλυσης προβλημάτων.
Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 250 άτομα ηλικίας 60-80 ετών τα οποία ασκούνταν σωματικά ελάχιστα στην καθημερινότητα τους, αλλά διατηρούσαν σε υψηλό επίπεδο την πνευματική τους διαύγεια.
Τους χώρισαν σε τρεις ομάδες με διαφορετικό επίπεδο σωματικής άσκησης.
-Η μια ομάδα ακολουθούσε ένα πρόγραμμα με μικρή σωματική άσκηση όπως και πριν.
-η άλλη έκανε τους 40λεπτους περιπάτους και,
-η τρίτη έκανε μαθήματα χορού που ήταν το πιο βαρύ και έντονο πρόγραμμα σωματικής άσκησης από τα άλλα δύο.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και εγκεφαλογράφημα πριν την έναρξη της μελέτης και έξι μήνες μετά.
Διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο ομάδων που ασκούνταν σωματικά είχαν πιο υγιείς εγκεφάλους αλλά και οργανισμούς από την πρώτη ομάδα.
Ανάμεσα στους χορευτές και τους περιπατητές εκείνοι που είχαν καλύτερα αποτελέσματα τόσο στις εξετάσεις όσο και σε τεστ μνήμης που υποβλήθηκαν ήταν οι περιπατητές.
Μια εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι, αν και οι χορευτές ασκούνταν πιο έντονα έκαναν συχνές διακοπές για να μιλήσουν με τους δασκάλους τους και να μάθουν κάθε φορά τον σωστό βηματισμό και τις φιγούρες, ενώ οι περιπατητές έκαναν σταθερά χωρίς διαλείμματα την σωματική του άσκηση.
Πηγή: naftemporiki.gr