Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που επισκέπτονται τον γιατρό μόνον όταν αισθάνεστε κάποιο σοβαρό σύμπτωμα, όπως για παράδειγμα πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος, δύσπνοια, ατονία, ή αδιαθεσία είναι καιρός ν αλλάξετε στάση ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Κυρίως οι άνω των 60 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι νεότεροι δεν πρέπει να κάνουν Check Up για την υγεία τους.
“Ο προγραμματισμός ενός ετήσιου Check Up, ανεξάρτητα από τη φυσική σας κατάσταση είναι απαραίτητος για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας σας“, αναφέρει η Δρ. Μαντώ Κυπριανίδου – Γενική Ιατρός -Υπεύθυνη Τμήματος Check Up ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, προσθέτοντας:
“To Check Up είναι προσυμπτωματικός έλεγχος και είναι σημαντικός για τους εξής λόγους“:
- Πρόληψη: Επιτρέπει στον ιατρό να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας σας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βάσει των αποτελεσμάτων των εξετάσεών σας και σε συνάρτηση με το ατομικό και οικογενειακό σας ιστορικό, μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.
- Έγκαιρη διάγνωση: Βοηθάει στην ανίχνευση μίας νόσου σε αρχικό στάδιο, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εξέλιξής της σε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με τη μισή θεραπεία.
- Τρόπος ζωής: Δίνει στον ιατρό τη δυνατότητα να σας δώσει οδηγίες για να αποφύγετε την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία κ.λπ.) και στη υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής (υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση), όπως και πώς να προστατεύσετε ειδικά τον οργανισμό σας (εμβόλια).
- Περαιτέρω διερεύνηση: Επιτρέπει στον ιατρό να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις για τη σωστή διάγνωση, αλλά και την παρακολούθηση ήδη υφιστάμενων παθήσεων.
- Εφησυχασμός: Είναι ευκαιρία να συζητήσετε με τον ιατρό οποιαδήποτε ενόχληση σας προβληματίζει και σας ανησυχεί. Μπορείτε να τον βοηθήσετε να προσδιορίσει την αιτία και να σας καθησυχάσει από το άγχος που δημιουργεί.
Το Check Up προτείνεται για όλους.
Διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία και θα πρέπει να γίνεται ετησίως.
“Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν πρέπει να αμελούμε τον ετήσιο προληπτικό μας έλεγχο γιατί δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα“, καταλήγει η Δρ. Κυπριανίδου.