Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου και του παθητικού, είναι αναμφίβολα πάρα πολύ σοβαρές και ευρέως γνωστές.
Σε αυτές τις επιπτώσεις βασίζεται κυρίως και η αντικαπνιστική εκστρατεία παγκοσμίως, μέσω της οποίας η ιατρική κοινότητα προσπαθεί να το αντιμετωπίσει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει το κάπνισμα ως νόσο και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε και να την θεραπεύουμε.
Όλα αυτά αποτελούν επιχειρήματα που δυστυχώς δύσκολα αποθαρρύνουν έναν καπνιστή να κόψει το κάπνισμα και ειδικότερα δε, ένα νέο σε ηλικία.
“Πέραν από τις πολλές και λίαν επιβαρυντικές επιπτώσεις, θα πρέπει να εστιάσουμε στα άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος, τα οποία είναι αποδεδειγμένα και ξεκινούν αμέσως με τη διακοπή“, αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Βίσκος, Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, προσθέτοντας:
Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά:
Από την στιγμή που θα κόψουμε το κάπνισμα:
- Στα πρώτα είκοσι λεπτά βελτιώνεται η καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση.
- Μετά τις πρώτες οκτώ ώρες διακοπής τα επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα υποχωρούν αισθητά, ενώ τα αντίστοιχα του οξυγόνου αυξάνονται.
- Μέσα στο πρώτο κιόλας 24ωρο μειώνεται ο κίνδυνος στεφανιαίου επεισοδίου.
- Μετά από δύο μέρες διακοπής βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση του καπνιστή
- Στο πρώτο τρίμηνο το αίσθημα της δύσπνοιας προσπαθείας, μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.
- Ο ενοχλητικός και βασανιστικός ενίοτε βήχας του καπνιστή μειώνεται και ορισμένες φορές εξαφανίζεται, στους πρώτους εννέα μήνες.
- Μιλώντας για τα μακροπρόθεσμα οφέλη, ένα χρόνο μετά την διακοπή ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώνεται στο ήμισυ, όπως και ο κίνδυνος εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (Α.Ε.Ε.) αγγίζει τα ίδια επίπεδα με τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος που δεν έχει καπνίσει ποτέ μετά από 5 χρόνια διακοπής.
- Μετά από 10 χρόνια διακοπής ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, μειώνεται στο μισό, όπως αντίστοιχα μειώνεται και ο κίνδυνος άλλων συναφών με το κάπνισμα καρκίνων, όπως του στόματος, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστεως, και άλλων.
“Κόβοντας το κάπνισμα τα οφέλη είναι πολλαπλά και δεν αφορούν μόνο στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.
Η αποκατάσταση της γεύσης, της όσφρησης, η βελτίωση της όψης του δέρματος είναι μερικά από τα πολλά θετικά στοιχεία που προκύπτουν“, τονίζει ο κ. Βίσκος, καταλήγοντας:
“Κόβω το κάπνισμα, σημαίνει παίρνω τη ζωή μου πίσω, κάνω ένα δώρο ζωής στον εαυτό μου, διεκδικώντας περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια“.