Από το πάρτι μέχρι τις άυπνες νύχτες κατά τις οποίες το στρες σου χτυπάει την πόρτα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χάνεις τον ύπνο σου.
Αλλά πέρα από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, τα παραπάνω κιλά που έχεις πάρει τελευταία και η αδυναμία σου να συγκεντρωθείς στη δουλειά μάλλον οφείλονται στο ότι δεν κλείνεις μάτι! Διάβασε παρακάτω για να μάθεις πώς το ξενύχτι επιδρά στην υγεία σου.
* Μετά από ένα ξενύχτι…
Η επιδερμίδα σου υποφέρει. Φαίνεσαι πιο χλωμή, ενώ μαύροι κύκλοι και σακούλες κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους στην περιοχή γύρω από τα μάτια
Παίρνεις λάθος αποφάσεις. Ο προμετωπιαίος εγκεφαλικός φλοιός, το κέντρο ελέγχου της λογικής, απεργεί προσωρινά με αποτέλεσμα να κάνεις λάθη.
Νιώθεις πιασμένη. Η έλλειψη ύπνου εξαντλεί τα αποθέματα σεροτονίνης και παράλληλα ενισχύει την ευαισθησία σου στον πόνο.
Έχεις νεύρα. Η κούραση σε κάνει ευερέθιστη και αυξάνει τα επίπεδα άγχους.
* Μετά από μερικά ξενύχτια…
Δε μπορείς να συγκεντρωθείς, να εστιάσεις τη σκέψη σου, να ολοκληρώσεις απλές εργασίες ή να θυμηθείς τι δουλειές έχεις να κάνεις. Ο ελάχιστος και κακής ποιότητας ύπνος έχει παρόμοιες για τον οργανισμό επιπτώσεις με εκείνες της αϋπνίας.
Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη. Αρκούν 3-4 λιγότερες ώρες ύπνου σε σταθερή βάση για να περιορίσουν τη δυνατότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
* Αν το ξενύχτι σού έχει γίνει συνήθεια…
Η παχυσαρκία χτυπά την πόρτα σου. Οι ελάχιστες ώρες ύπνου προκαλούν σοβαρές μεταβολικές αλλαγές με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να αποθηκεύει πιο εύκολα το λίπος.
Παρουσιάζεις προβλήματα καρδιάς. Η αϋπνία επιβαρύνει τη λειτουργία του καρδιακό μυ πράγμα που οδηγεί στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την πάχυνση του περιβλήματος του.
Σε «πιάνουν» τα ψυχολογικά σου. Η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου προκαλεί κυκλοθυμία και απότομες εναλλαγές διάθεσης, καταστάσεων που συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης.
Παίζεις χωρίς άμυνα καθώς το ανοσοποιητικό σου δεν λειτουργεί σωστά.