Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η επώαση κυττάρων με μη κλασματοποιημένη ηπαρίνη σταμάτησε τη σύνδεση της S ( spike) ακίδας πρωτεΐνης σε αυτά.
Θα μπορούσε αβίαστα να θεωρηθεί ότι η μη κλασματοποιημένη ηπαρίνη μειώνει τις κλινικές εκδηλώσεις της COVID-19 αναστέλλοντας τη συνεχιζόμενη ιογενή λοίμωξη. Συγκεκριμένα η διαμεμβρανική πρωτείνη S του ιού SARS-CoV-2 είναι καίριας μολυσματικότητας αφού είναι υπεύθυνη για την προσκόλληση σε διαμεμβρανικούς υποδοχείς των κυττάρων του ξενιστή αξιοποιώντας και τις πρωτεάσες σερίνης που αυτά διαθέτουν (TMPRSS2).
Η χορήγηση της θειικής πρωταμίνης ως αλκαλικό πολυκατιονικό πεπτίδιο , το οποίο συντίθεται από κεκαθαρμένο μίγμα θειικών ενώσεων πεπτιδίων που αποτελείται από τα αμινοξέα αργινίνη, προλίνη ,σερίνη, βαλίνη – με χορήγηση 1mg/100 μονάδες ηπαρίνης και λήψη 4 ώρες νωρίτερα- έχει χορηγηθεί για την μοριακή εξουδετέρωση της ηπαρίνης, όταν αυτό επιτρέπεται από την κλινική περίπτωση του ασθενούς.
Στην COVID-19 περίοδο προτείνεται η αναστολή της ηπαρινικής δράσης με άλλο αντίδοτο –ουσίας ώστε να μην στερηθεί του θεραπευτικού ηπαρινικού πλεονεκτήματος ο ασυμπτωματικός ή ενεργός COVID-19 ασθενής. Όταν μάλιστα υπάρχει η πιθανότητα να σχετιστεί , τυχόν εμφανιζομένη συνέργεια της θειικής πρωταμίνης με την πρωτεάση σερίνη ( TMPRSS2).
Βιβλιογραφία:
1) Πολυδύναμο πρωτόκολλο αντιμετώπισης του ιού Sars-Cov-2 (COVID-19),01/03/2021-10:46
2) Internal medicine, Jay H. Stein, σελ. 635