Δεκαοκτώ περιστατικά γυναικών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε πλαστική επέμβαση στήθους με εμφυτεύματα τύπου PIP ή Μ, που θεωρούνται ύποπτα για πρόκληση καρκίνου, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο.Ο υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί άλλες 40 περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες έχουν χειρουργηθεί από δύο πλαστικούς χειρουργούς στην Κύπρο, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτά τα εμφυτεύματα, αλλά οι ίδιες δεν γνωρίζουν τον τύπο τους.
Επιπλέον, πρόσθεσε, υπάρχουν άλλες 20 περιπτώσεις γυναικών, που έχουν χειρουργηθεί από άλλους γιατρούς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και οι οποίες επίσης δεν γνωρίζουν τον τύπο του εμφυτεύματος.
Ο κύριος Μαλάς απηύθυνε έκκληση σε όσες γυναίκες έχουν αποταθεί στο εξωτερικό και ειδικά στη Συρία, για την εμφύτευση αυτών των εμφυτευμάτων, να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Υγείας, ενώ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους πλαστικούς χειρουργούς για μελέτη της κατάστασης.
Εντωμεταξύ, στο μικροσκόπιο απο το 2000 είχαν βάλει οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες τη γαλλική κατασκευάστρια εταιρία εμφυτευμάτων στήθους, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με θύματα 300.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Η Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έστειλε εμπειρογνώμονα για να επιθεωρήσει ένα εργοστάσιο της Poly Implant Prothese (PIP) στην περιοχή Σεν Σιρ Μερ στη νοτιοανατολική Γαλλία, το Μάιο του 2000.
Λίγο αργότερα, η FDA απέστειλε στον ιδρυτή της εταιρείας Ζαν-Κλοντ Μας προειδοποιητική επιστολή στην οποία ανέφερε ότι τα εμφυτεύματα ήταν «νοθευμένα», επικαλούμενη τουλάχιστον 11 παραβιάσεις των κανόνων κατασκευής.
Τα προβλήματα αφορούσαν τα αλατούχα εμφυτεύματα της PIP -έναν διαφορετικό τύπο από τα εμφυτεύματα σιλικόνης τα οποία οι γαλλικές αρχές απέσυραν από την αγορά το 2010 επειδή χρησιμοποιούσαν βιομηχανική σιλικόνη αντί για ιατρική, με αποτέλεσμα η γαλλική εταιρεία να χρεοκοπήσει.