Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια ιδιαίτερα των εορτών σίγουρα βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Οι επιπτώσεις από το κάπνισμα και το ποτό είναι λίγο πολύ γνωστές. Όμως ποιος σκέφτεται ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνη και μάλιστα βραχυπρόθεσμα αφού μπορεί να οδηγήσει και σε ατυχήματα στους χώρους εργασίας ή και στους δρόμους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ελληνικής εταιρείας διαταραχών ύπνου σήμερα οι άνθρωποι κοιμούνται 1 ½ ώρα λιγότερο σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα με πολλαπλές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η απώλεια της πολύτιμης 1 ½ ώρας οδηγεί σε μειωμένη εγρήγορση την επόμενη μέρα κατά 32%, γεγονός που συνδέεται από απώλεια μνήμης μέχρι διπλάσιο κίνδυνο για εργατικό ατύχημα.
Η αϋπνία είναι η πιο συχνή διαταραχή ύπνου και το 14% του πληθυσμού υποφέρει, ενώ 1 στους 2 ενήλικες θα παρουσιάσει αϋπνία σε κάποια φάση της ζωής του. Εξαιρετικά επικίνδυνο είναι όμως και το Σύνδρομο άπνοιας ύπνου που είναι επίσης συχνό στο γενικό πληθυσμό και εμφανίζεται στο 4% των ανδρών και στο 2% των γυναικών. Το σύνδρομο προκαλεί υπνηλία την επόμενη μέρα και έτσι συνδέεται άμεσα με τροχαία ατυχήματα.
Οι ασθενείς με σύνδρομο άπνοιας ύπνου σύμφωνα με έρευνες έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έγιναν σε έλληνες οδηγούς στη Μονάδα Ύπνου του Σισμανογλείου Νοσοκομείου. Από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από ασθενείς με σοβαρή άπνοια, το 60% παραδέχτηκε υπνηλία στην οδήγηση, ενώ το 15% είχε τροχαίο ατύχημα (πραγματικό ή βγήκε από το δρόμο).