Η συστηματική κατανάλωση ψαριών έχει αποδεδειγμένα σωτήρια δράση για την λειτουργία της γυναικείας καρδιάς, λένε οι Δανοί επιστήμονες. Όπως ανέφεραν όσες τρώνε λιπαρά ψάρια έχουν κατά 90% μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατά την διάρκεια της ζωής τους έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.Οι ερευνητές από το Ίδρυμα StatensSerum, στην Κοπεγχάγη, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 49.000 γυναικών ηλικίας από 15-49 ετών επί οκτώ χρόνια, καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το οικογενειακό ιστορικό τους.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα σοβαρά αυτά καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν κατά 90% περισσότερα στις εθελόντριες που έτρωγαν σπανίως έως ποτέ ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα στις εθελόντριες που έτρωγαν έστω μία μερίδα ψάρι κάθε εβδομάδα.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως για τις νέες γυναίκες, η κατανάλωση ψαριών είναι πάρα πολύ σημαντική», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάριν Στρομ. Και πρόσθεσε: «Εξ όσων γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που εστιάζεται αμιγώς σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας».