Δεκάδες κλήσεις για βοήθεια δέχεται το ΕΚΑΒ κάθε φορά που είναι σε εξέλιξη μια πορεία και τα ΜΑΤ εκτοξεύουν δακρυγόνα. Ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες για την υγεία.
Τα πρώτα σημάδια είναι τα έντονα συμπτώματα δύσπνοιας. Όμως οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να αποδειχθούν και ακόμα πιο επικίνδυνες ιδιαιτέρως για άτομα με ευαισθησία αλλά και χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη και στο θάνατο όπως παραδέχονται και οι επίσημες υγειονομικές αρχές.
Τα δακρυγόνα και τα χημικά που πετούν τα ματ είναι συνήθως στερεά που χρησιμοποιούνται όμως με τη μορφή λεπτής σκόνης ή αερολύματος.
Με την εισπνοή του δακρυγόνου σε μορφή αεροζόλ εμφανίζεται έντονο αίσθημα καψίματος και πόνος στα μάτια, δακρύρροια, ρινική καταρροή, βήχας και φτάρνισμα. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα καψίματος στη γλώσσα και το στόμα, σιελόρροια και έμετος. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας, η έκθεση στα χημικά αυτά σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε χημικά οφθαλμικά εγκαύματα.
Πάντως το θετικό είναι πως σε μεμονωμένη έκθεση σε δακρυγόνα και μετά το προσεκτικό πλύσιμο των ματιών και του δέρματος, οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους σημειώνουν οι επιστήμονες μέσα σε περίπου 12 ώρες.