Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες προβληματίζονται για το ωράριο εργασίας και επιδιώκουν την επέκτασή του, και αναφέρονται στους …τεμπέληδες έλληνες, τα στοιχεία είναι σαφή: δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος που σχετίζεται με την εργασία τους.
Τα χημικά, το άγχος και το παθητικό κάπνισμα είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.
Στον ετήσιο αυτό αριθμό περιλαμβάνονται και 12.000 παιδιά, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία. Στη γεωργία, όπου απασχολείται περισσότερο από το 50% των εργατών παγκοσμίως, συμβαίνει το 50% των ατυχημάτων, ενώ οι κατασκευές, η αλιεία και η μετάλλευση ανήκουν στις πιο επικίνδυνες κατηγορίες επαγγελμάτων.
Τα θανατηφόρα ατυχήματα αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς για κάθε θάνατο που σχετίζεται με την εργασία αντιστοιχούν περίπου 500 έως και 2.000 πιο ελαφριά ατυχήματα.
Τα τέσσερα από τα πέντε θανατηφόρα δυστυχήματα που καταγράφονται, συμβαίνουν σε άνδρες. Συνολικά παρατηρείται αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με την εργασία, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την υπηρεσία εργασίας των Ηνωμένων Εθνών.
Λοιμώδη νοσήματα όπως η ελονοσία και η ηπατίτιδα, δεν περιλαμβάνονταν παλαιότερα στις περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου που σχετίζονταν με την εργασία.
Επιπλέον παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου που σχετίζονται με τη φύση της εργασίας, αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η υπέρταση, που σχετίζεται με το άγχος. Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην εργασία, όντας υπεύθυνος για το 32% ετησίως.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν ασθένειες του κυκλοφορικού, με ποσοστό 23%, την τρίτη θέση τα ατυχήματα, με ποσοστό 19%, την τέταρτη τα λοιμώδη νοσήματα, με ποσοστό 17% και την πέμπτη τα αναπνευστικά νοσήματα, με ποσοστό 7%.
Περισσότεροι από 300.000 εργάτες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας επικίνδυνων ουσιών για την υγεία. Εκτιμάται ότι η θνησιμότητα που σχετίζεται με την έκθεση των εργαζομένων στον καπνό του τσιγάρου, στο περιβάλλον εργασίας (παθητικό κάπνισμα) προκαλεί το 2,8% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.