H επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το «πλήγμα» που επιφέρει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μακρά και τη διανύουν τουλάχιστον 25.000 Έλληνες κάθε χρόνο – αυτός είναι ο αριθμός των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία, το κύριο πρόβλημα που προκαλεί το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η χρόνια αναπηρία, καθώς περίπου το 1/3 των ατόμων που επιβιώνουν εξαρτώνται από τους συγγενείς τους σε ό,τι αφορά την καθημερινή τους φροντίδα.
Οι ειδικοί, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η αποκατάσταση, ιδίως σε ό,τι αφορά τα κινητικά προβλήματα, είναι εφικτή και ότι με την κατάλληλη θεραπεία οι ασθενείς μπορούν να κερδίσουν κάποιες από τις «χαμένες» τους ικανότητες, έτσι ώστε να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται.
Η θεραπεία αποκατάστασης στοχεύει στη βελτίωση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων που ενδέχεται να έχουν πληγεί όπως η βάδιση ή η ομιλία, αλλά και βασικών αναγκών, όπως η σωματική υγιεινή, το ντύσιμο, η σίτιση, η χρήση της τουαλέτας, καθώς επίσης δραστηριοτήτων που φαντάζουν πολύπλοκες έπειτα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως είναι οι εργασίες στο σπίτι, η χρήση τηλεφώνου και η οδήγηση.
Το σημαντικό όμως, όπως τονίζουν φυσίατροι, είναι να αντιλαμβάνεται κανείς έγκαιρα τα σημάδια που δίνει το σώμα του ασθενούς, προκειμένου να προλάβει τη σπαστικότητα – πρόκειται για τη δυσκολία της κίνησης των άνω ή κάτω άκρων που όταν αγνοηθεί προκαλεί μόνιμες βλάβες στη λειτουργικότητα των μυών και παραμορφώσεις στα άκρα μετατρέποντας έτσι την αναπηρία λόγω του εγκεφαλικού από παροδική σε χρόνια.