Τι είναι το ενδοκρινικό σύστημα;
Για να κατανοήσετε πλήρως τη λειτουργία των ορμονών σας, σίγουρα βοηθά να γνωρίζετε για το ενδοκρινικό σύστημα σας και πώς οι ορμόνες συνεργάζονται για να διατηρηθεί η ομοιόσταση.
Το ενδοκρινικό σύστημα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό της σχέσης ανάμεσα στα διάφορα όργανα και τις ορμόνες. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο αίμα σας από τα κύτταρα που βρίσκονται μέσα στους ενδοκρινικούς αδένες.
Μόλις κυκλοφορήσουν οι ορμόνες στο σώμα, στοχεύουν συγκεκριμένους ιστούς ή κύτταρα δεσμεύοντας τους υποδοχείς που βρίσκονται μέσα στο κύτταρο ή στην επιφάνεια του.
Αυτές οι ορμόνες λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι και παίζουν βασικό ρόλο στις καθημερινές λειτουργίες του σώματός
Δύο βασικές ομάδες ορμονών
Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ορμονών που κυκλοφορούν στο ανθρώπινο σώμα – αυτές που προέρχονται από αμινοξέα (πρωτεϊνικές ορμόνες, πεπτίδια και αμίνες) και εκείνες που προέρχονται από λιπίδια (στεροειδή).
Ακολουθεί μια γρήγορη ανάλυση αυτών των ορμονικών υποομάδων:
- Ορμόνες αμίνης: Ορμόνες που συντίθενται από τα αμινοξέα τρυπτοφάνη (όπως μελατονίνη) και τυροσίνη (όπως θυρεοειδικές ορμόνες και ντοπαμίνη).
- Ορμόνες πεπτιδίων: Ορμόνες που αποτελούνται από αμινοξέα βραχείας αλυσίδας και περιλαμβάνουν την αντιδιουρητική ορμόνη (που ονομάζεται αγγειοπιεστίνη) και οξυτοκίνη.
- Πρωτεϊνικές ορμόνες: Ορμόνες που αποτελούνται από μακρύτερα πολυπεπτίδια και περιλαμβάνουν την αυξητική ορμόνη και την ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων.
- Στεροειδείς ορμόνες: Ορμόνες που προέρχονται από τη χοληστερίνη και περιλαμβάνουν τη τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και τη κορτιζόλη.Συμπτώματα ορμονικών ανισορροπιών
Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που υποδηλώνουν μια ανισορροπία στις ορμόνες σας είναι:
- Υπογονιμότητα και ακανόνιστες περίοδοι
- Αύξηση σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους (που είναι ανεξήγητη και δεν οφείλεται σε εσκεμμένες αλλαγές στη διατροφή σας)
- Κατάθλιψη και άγχος
- Κούραση
- Αυπνία
- Χαμηλή λίμπιντο
- Αλλαγές στην όρεξη
- Πεπτικά θέματα
Οι ορμονικές ανισορροπίες είναι πολυπαραγοντικές διαταραχές, που σημαίνει ότι προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η διατροφή, το ιατρικό ιστορικό, η γενετική, τα επίπεδα στρες και η έκθεση σε τοξίνες από το περιβάλλον σας.
Όπως:
- Τροφικές αλλεργίες και προβλήματα του εντέρου
- Παχυσαρκία
- Υψηλά επίπεδα φλεγμονής που προκαλούνται από κακή διατροφή και τον καθιστικό τρόπο ζωής
- Γενετική ευαισθησία
- Τοξικότητα (έκθεση σε φυτοφάρμακα, τοξίνες, ιούς, τσιγάρα, υπερβολικό οινόπνευμα και επιβλαβείς χημικές ουσίες)
- Υψηλές ποσότητες άγχους και έλλειψη αρκετού ύπνου και ξεκούρασης