Η τεχνική Latarjet βάζει τέλος στα συνεχή εξαρθρήματα ώμου
Το πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός σημαντικού τραυματικού επεισοδίου και η ανάταξή του γίνεται από ιατρικό προσωπικό.
Σε μικρότερης ηλικίας ασθενείς και σε άτομα υψηλών απαιτήσεων η υποτροπή του εξαρθρήματος και η μετάπτωσή του σε συστηματική πρόσθια αστάθεια του ώμου είναι πολύ συχνή.
Μάλιστα, μπορεί να φτάσει και στο 100% των περιπτώσεων!
–Τα υποτροπιάζοντα (2ο, 3ο ή και περισσότερα) εξαρθρήματα γίνονται συνήθως με μικρότερης βίας τραυματισμούς.
–Τελικά, οι ασθενείς αναφέρουν ότι βγαίνει ο ώμος τους μετά από μια απλή ή απότομη κίνηση!
–Οι συχνές υποτροπές των εξαρθρημάτων σε έναν ασθενή οδηγούν συνήθως σε:
–Οστική απώλεια
–Αλλοίωση της ποιότητας του χόνδρου, των συνδέσμων και των τενόντων της περιοχής
Σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση Latarjet αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική θεραπεία.
“Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές από τις πιο πρόσφατες διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της συγκεκριμένης τεχνικής”, αναφέρει ο Αχιλλέας Μπουτσιάδης, MD, PhD, Χειρουργός Ώμου και Γόνατος, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Υπεύθυνος Ιατρείου Ώμου ΒιοΚλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service), Υπεύθυνος έρευνας Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, France, Μέλος Institute Grenoblois d’ ‘Epaule, Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ώμου (SECEC). Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρθροσκόπησης (ESSKA) και του τμήματος Ώμου αυτής (ESA)
–Μελέτη από την Ελβετία καταδεικνύει ότι σε μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών (> 6 έτη), η επέμβαση Latarjet παρείχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και υποτροπή μόνο στο 3% των περιπτώσεων σε σύγκριση με την αρθροσκοπική επέμβαση Bankart (28,4% των περιπτώσεων).
–Μελέτη από τη Lyon συμπεραίνει πως η επέμβαση Latarjet είναι ιδιαίτερα επιτυχής ακόμη και σε εφήβους υψηλών αθλητικών απαιτήσεων που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους.
–Επίσης, μελέτη από την Grenoble της Γαλλίας δείχνει πως οι υψηλών απαιτήσεων αθλητές επέστρεψαν στις δραστηριότητές τους στο 100% των περιπτώσεων μετά από mini-open Latarjet.
Η συγκεκριμένη επέμβαση προτείνεται από τους συγγραφείς, ως η πρώτη επιλογή μετά από εξάρθρημα ώμου.
–Από την ομάδα του κ. Αχιλλέα Μπουτσιάδη και του Ιατρείου Ώμου της ΒιοΚλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service) πραγματοποιήθηκε πτωματική μελέτη στον Ελληνικό Πληθυσμό.
Με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, με την επέμβαση Latarjet μπορούν να καλυφθούν οστικά ελλείμματα μέχρι 30%.
–Τέλος, σε μελέτη του ο κ. Μπουτσιάδης, σε συνεργασία με εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς στη χειρουργική ώμου από τη Γαλλία, έχει δημοσιεύσει καλύτερα αποτελέσματα της επέμβασης Latarjet μετά τη χρήση ειδικού οδηγού.
Περιγραφές από ασθενείς
Τα θετικά αποτελέσματα της εν λόγω επέμβασης περιγράφουν και μερικοί από τους ασθενείς.
«Όντας αθλητής, είχα πολλαπλά εξαρθρήματα ώμου πριν από τα 20 μου χρόνια, οπότε το χειρουργείο ήταν μονόδρομος.
Μετά την αποτυχία του πρώτου χειρουργείου με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, επέλεξα τον κ. Μπουτσιάδη με τη μέθοδο LATARJET. Το δεύτερο χειρουργείο ήταν λιγότερο επίπονο από το πρώτο. Βγήκα από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα και έκανα ασκήσεις που μου συστήθηκαν. Η διαδικασία της αποκατάστασης τη δεύτερη φορά ήταν πολύ ευκολότερη. Σήμερα, 5 μήνες μετά, ο ώμος μου έχει αποκατασταθεί πλήρως. Νιώθω ασφάλεια και σιγουριά».
Σ.Ε.
«Έχοντας υποβληθεί στις δύο πιο γνωστές μεθόδους αποκατάστασης πρόσθιας αστάθειας ώμου θα ήθελα από την εμπειρία μου να επισημάνω τα εξής:
Τόσο η μέθοδος Bankart όσο και η Latarjet είναι τελείως ανώδυνες για τον ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης και της νοσηλείας αλλά και το πρώτο διάστημα στο σπίτι.
Στη μέθοδο Latarjet δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω ούτε ένα παυσίπονο από αυτά που μου συνταγογραφήθηκαν.
Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στη Latarjet είναι ότι από την πρώτη κιόλας μέρα της επέμβασης μπορούσα να κινήσω την άρθρωσή μου καθ’ υπόδειξη του γιατρού με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, χωρίς να πονάω καθόλου.
Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, η άρθρωσή μου είχε αρκετό εύρος κίνησης. Στον δεύτερο μήνα είχα σχεδόν όλο το εύρος κίνησης.
Πλέον, στον έβδομο μήνα αποκατάστασης που διανύω, αισθάνομαι την άρθρωσή μου πολύ σταθερή και έχω βάλει στο πρόγραμμά μου ασκήσεις με το βάρος του σώματός μου (κάμψεις, έλξεις κ.λπ.) χωρίς ενόχληση».
Μ.Ε.
«Μετά το χειρουργείο επανήλθα αρκετά γρήγορα, ώστε να μπορώ να καλύπτω τις βασικές μου ανάγκες. Λίγο καιρό μετά ξεκίνησα την αποθεραπεία βάσει των οδηγιών και μπορώ να πω ότι πολύ σύντομα (2-3 βδομάδες) έκανα σχεδόν τα πάντα!
1,5 χρόνο μετά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, έχει επανέλθει πλήρως ο ώμος μου».
Μ.Α.
«Είχα προβλήματα με τον ώμο μου για 20 χρόνια και έχω υποστεί τουλάχιστον 50 εξαρθρώσεις…
Δίσταζα να χειρουργηθώ λόγω δυσάρεστων εμπειριών από φίλους και συναθλητές μου, οι οποίοι έχασαν εύρος κίνησης, πονούσαν μετά το χειρουργείο και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.
Τελικά αποφάσισα να δοκιμάσω τη μέθοδο Latarjet. Το χειρουργείο έγινε άμεσα.
Όταν συνήλθα, αιφνιδιάστηκα ευχάριστα που δεν πονούσα…
Ο ώμος μου επανήλθε στο 100% για κάθε αθλητική και άλλη δραστηριότητα της καθημερινότητάς μου. Το εύρος του χεριού μου δεν υστερεί σε καμία κίνηση σε σχέση με το δεξί μου χέρι…»
M.M.
«…Ζούσα συνεχώς με τον φόβο των εξαρθρημάτων.
Φοβόμουν μη μου συμβεί την ώρα που οδηγούσα αυτοκίνητο ή μηχανή…
H επέμβαση περιείχε μηδενική ταλαιπωρία για εμένα ως ασθενή. Από τη στιγμή που ξύπνησα από τη νάρκωση, αμέσως ένιωσα απείρως μεγάλη διαφορά στη “σταθερότητα” των ώμων μου.
Μετεγχειρητικά στον αριστερό ώμο (πρώτη επέμβαση) δεν ένιωσα καθόλου πόνο και ακόμη και φεύγοντας από το νοσοκομείο δεν χρειάστηκε να πάρω ούτε ένα παυσίπονο.
Στον δεξί ώμο (δεύτερη επέμβαση) ένιωσα μόνο έναν απειροελάχιστο “γλυκό” πόνο για 2-3 λεπτά αμέσως μετά το ξύπνημα από την αναισθησία, έκτοτε καθόλου πόνος, ούτε μετά το εξιτήριο.
Γενικά ακόμη και αμέσως μετά την επέμβαση αισθανόμουν απόλυτα υγιής!
Σαν να μην μπήκα ποτέ στο χειρουργείο, σαν να μην είχα ποτέ πρόβλημα. Πλέον η καθημερινότητά μου έχει αλλάξει προς το απείρως βέλτιστο!
Δεν υπάρχει ίχνος αστάθειας, δεν αισθάνομαι κανενός είδους ενόχληση ή πόνο, το εύρος κίνησης και των δύο χεριών μου είναι τέτοιο που ακόμη και εγώ ο ίδιος αναρωτιέμαι εάν ήμουν ποτέ σε τόσο καλή φυσική κατάσταση».
Η.Γ.