Κάποια πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να αποδειχθούν ανθυγιεινά για εμάς αν δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά, όπως το αλουμινόχαρτο, τα αποσμητικά χώρου και οι εκτυπωτές λέιζερ.
Ακολουθεί μια λίστα με αντικείμενα οικιακής χρήσης που μπορεί να γίνουν τοξικά, ανθυγιεινά και επικίνδυνα, εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα.
1. Αλουμινόχαρτο
Τα σωματίδια αλουμινίου μπορούν να μεταφερθούν στο φαγητό σας. Σύμφωνα με μια μελέτη, ειδικά όταν μαγειρεύετε το φαγητό σας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, μπορεί να καταναλώνετε υψηλότερα επίπεδα τέτοιων σωματιδίων από ό,τι συνιστάται.
Οι επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση σωματιδίων αλουμινίου συνδέονται με ασθένειες και μπορεί να επιδεινώσουν κάποιες άλλες, όπως η νόσος του Crohn.
2. Αντικολλητικά τηγάνια
Επειδή είναι επικαλυμμένα με χημικά πολυφθοροαλκυλίου (PFC), μπορεί να απελευθερώσουν τοξικά αέρια και χημικά όταν θερμανθούν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα PFC μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό σας μέσω αντικολλητικών ταψιών καθώς και κάποιων συσκευασιών τροφίμων. Μάλιστα, περαιτέρω μελέτες δείχνουν ότι το 98% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει PFC στο αίμα του!
3. Καθαριστικά για σωλήνες και φούρνους
Επειδή αυτά τα καθαριστικά έχουν σχεδιαστεί για την απομάκρυνση βρωμιάς και υλικών που μπλοκάρουν τους σωλήνες, μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Τα καθαριστικά φούρνων περιέχουν διαβρωτικά αλκάλια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα και πολλά άλλα εάν εισπνευστούν ή χυθούν στο δέρμα.
Τα καθαριστικά για σωλήνες ενέχουν επίσης κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση εισπνοής, κατάποσης ή σε επαφή με τα μάτια σας και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν τριοξείδιο του θείου και θειικό οξύ, συστατικά που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία σας.
4. Πλαστικά τάπερ
Κάποια (όχι όλα) πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων εκλύουν χημικές ουσίες στο φαγητό σας εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να το θερμάνετε μέσα σε αυτά. Αυτές οι χημικές ουσίες ονομάζονται BPA (δισφαινόλες) και τις καταναλώνουμε από πλαστικά, όπως τάπερ και πλαστικά μπουκάλια.
Η θέρμανση πλαστικών κουτιών στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να σημαίνει ότι καταναλώνετε περισσότερο BPA, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όπως ο καρκίνος, η υπογονιμότητα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
5. Αποσμητικά χώρου
Αυτά τα σπρέι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Μία μελέτη δείχνει ότι μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγική ανάπτυξη και μια άλλη ότι μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες και αναπνευστικά προβλήματα.
6. Ναφθαλίνη
Η ναφθαλίνη εξατμίζεται και μπορεί βλάψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια αν την εισπνέετε. Η εισπνοή ναφθαλίνης μπορεί να είναι επικίνδυνη και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καταρράκτη και επιπλοκές του ήπατος.
7. Εκτυπωτές λέιζερ
Μία μελέτη έδειξε ότι οι εκτυπωτές λέιζερ μπορεί να απελευθερώσουν σωματίδια στον αέρα, σε ποσότητες παρόμοιες με εκείνες από τον καπνό του τσιγάρου. Επειδή τα σωματίδια αυτά είναι πολύ μικρά, μπορούν να προκαλέσουν κάποια προβλήματα υγείας όταν εισπνέονται.
Μια μελέτη δείχνει ότι λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία των εκτυπωτών λέιζερ, θα πρέπει να φύγετε από το δωμάτιο όταν κάνετε μια μεγάλη εργασία εκτύπωσης και να ανοίξετε τα παράθυρα.
8. Μπαταρίες
Οι μπαταρίες είναι κάτι που όλοι μας έχουμε και χρειαζόμαστε, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνες για την υγεία μας, αν χρησιμοποιηθούν λάθος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές μπαταρίες παρασκευάζονται με θειικό οξύ το οποίο είναι επιβλαβές για το δέρμα εάν διαρρεύσει.
Μία μελέτη δείχνει ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (αυτές που χρησιμοποιούμε στα τηλέφωνά μας) μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς σε περίπτωση βλάβης. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να απελευθερώσουν ένα τοξικό φθοριούχο αέριο, το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, ειδικά εάν η μπαταρία πάρει φωτιά.
9. Χλωρίνη
Οι κίνδυνοι από τη χλωρίνη είναι γνωστοί, καθώς μπορεί να προκαλέσει δερματικά εγκαύματα, τύφλωση και αναπνευστικά προβλήματα. Μια μελέτη λέει επίσης ότι μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα άσθματος.
Επίσης η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση με επικίνδυνους καπνούς και αέρια, όταν αναμιχθεί με χλωριούχο αέριο.