Τις ημέρες των εορτών, με καραντίνα ή χωρίς αυτή, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολύ περισσότερο απ ότι πρέπει, πίνουν επίσης πολύ αλκοόλ, δεν παίρνουν τα φάρμακά τους για διάφορους λόγους, ενώ σε αντίθεση, ορισμένοι ξεκινούν απότομα γυμναστική και μάλιστα σε έντονο ρυθμό.
Τα άκρα, έχουν πάντα επιπτώσεις και εν προκειμένω σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ίδια την Ζωή.
Εγκεφαλικά και εμφράγματα αυξάνονται δραματικά τις γιορτές, από την απερισκεψία του ίδιου του ατόμου.
Επτά είναι οι κύριοι παράγοντες, που αυξάνουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Φούσα, MD, Επίκουρο Καθηγητής Καρδιολογίας, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
1. Απότομη μεταβολή θερμοκρασίας
Από βιβλιογραφικά δεδομένα έχει παρατηρηθεί αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών κατά την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, που συνήθως συμβαίνει το χειμώνα.
Αυτό πιθανόν οφείλεται σε ρήξη των αθηρωματικών πλακών και εν συνεχεία σχηματισμός θρόμβου και απόφραξη της αντίστοιχης αρτηρίας.
Με την εμφάνιση του εμφράγματος, ο ένας στους πέντε ασθενείς πεθαίνει αιφνιδίως ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις πρέπει να πάρουν υπογλώσσια μία ασπιρίνη και με ασθενοφόρο να μεταφερθούν σε νοσοκομείο, με Αιμοδυναμικό Εργαστήριο τις πρώτες δύο ώρες από την εμφάνιση του πόνου.
Η ασπιρίνη είναι απαραίτητη για να λυθεί ο θρόμβος που σχηματίζεται, η δε μεταφορά με ασθενοφόρο είναι αναγκαία γιατί την πρώτη ώρα συμβαίνουν θανατηφόρες αρρυθμίες και στο ασθενοφόρο υπάρχει απινιδωτής για να ανατάξει την αρρυθμία, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει με ιδιωτικό αυτοκίνητο.
Ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομείο και εκεί θα γίνει η διάκριση εάν είναι αιμορραγικό ή θρομβοτικό, με Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου και μετά θα ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία.
2. Διακοπή φαρμάκων λόγω εορτών
Κατά τη διάρκεια των διακοπών παρατηρείται διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς καρδιοπαθείς.
Ασθενείς που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακή αγωγή μετά από αγγειοπλαστική, ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη, συχνά δεν είναι τακτικοί κατά τη διάρκεια των διακοπών και αυτό έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.
3. Ακατάστατη διατροφή
Έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών η ακατάστατη και υπερβολική διατροφή και η κατανάλωση αυξημένου ποτού.
Έτσι, ασθενείς με ρυθμισμένη καρδιακή ανεπάρκεια εύκολα μεταπίπτουν σε οξύ πνευμονικό οίδημα και κυρίως με αυξημένη ποσότητα άλατος στη διατροφή.
4. Έναρξη απότομης άσκησης λόγω διακοπών
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των διακοπών αρκετοί καρδιοπαθείς ξεκινούν έντονη σωματική δραστηριότητα (όπως πεζοπορία ή αθλήματα).
Η απότομη σωματική δραστηριότητα πολλές φορές και σε άτομα χωρίς καρδιοπάθειες μπορεί να προκαλέσουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Συνιστάται η έναρξη της σωματικής δραστηριότητας να ξεκινά σταδιακά και με καθημερινή αύξηση της άσκησης των 5 – 10′.
5. Υπερβολικό κόστος και οικονομική αδυναμία
Αρκετοί καρδιοπαθείς που πηγαίνουν διακοπές, δεν υπολογίζουν το οικονομικό κόστος και με το λογαριασμό, που συνήθως είναι αυξημένος, έχουν υπερβολικό άγχος να ανταπεξέλθουν και το άγχος επιβαρύνει τις καρδιοπάθειες και είναι μία από αιτίες, που προκαλεί έμφραγμα και εγκεφαλικό.
6. Διακοπή φαρμάκων λόγω οικονομικής κρίσης
Παρατηρείται επίσης διακοπή φαρμάκων λόγω οικονομικής κρίσης, που ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως στη χώρα μας.
7. Κατάθλιψη σε μοναχικά άτομα
Τα μοναχικά άτομα τις ημέρες αυτές των εορτών έχουν αυξημένη κατάθλιψη.