Η τροφική δηλητηρίαση είναι μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση κατά την οποία ο πόνος στην κοιλιά και το στομάχι είναι τόσο οξύς που δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο. Η αιτία προφανώς βρίσκεται συνήθως σε κάποιο τρόφιμο που είτε μας έχει «πέσει βαρύ» που λέμε και μας έχει αναστατώσει την κοιλιακή χώρα, είτε είναι χαλασμένο ή κακής ποιότητας.
Για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης συνήθως δεν συνίσταται φαρμακευτική αγωγή, εκτός από πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αλλά ενυδάτωση του οργανισμού αφού μέσω του εμετού και της διάρροιας το σώμα χάνει πολύτιμα υγρά.
Ο άρρωστος πρέπει να πίνει πολλά υγρά, (εξαιρουμένου του γάλατος, των ποτών που περιέχουν καφεΐνη όπως τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά αλλά και αποφυγή κατανάλωσης χυμών, και τσαγιού) προς αντικατάσταση των απολεσθέντων υγρών από τη διάρροια και τον έμετο, καθώς και ηλεκτρολύτες που ενδείκνυνται σε αφυδατωμένους οργανισμούς ακόμα και στα βρεφη.
Εάν δεν είναι εύκολη η εύρεση ηλεκτρολυτικού διαλύματος ή σκόνης μπορείτε να παρασκευάσετε το δικό σας διάλυμα κατά της αφυδάτωσης, αναμειγνύοντας 1/2 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι, 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρέματος, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1/4 κουταλάκι χλωριούχο κάλιο και 1 λίτρο εμφιαλωμένο νερό.
Ο ασθενής πρέπει να αποφύγει τη λήψη στέρεων τροφών, μέχρι την πλήρη αποδρομή της διάρροιας καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια.
Τέλος, η χαλάρωση και η ξεκούραση θα σας δυναμώσουν και θα δώσουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.