Ο ρόλος της ως φάρμακο για τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος ξεκινά ήδη από την αρχαιότητα και πλήθος ερευνών τον επιβεβαιώνουν στην εποχή μας. Ο λόγος για τη φυσική μαστίχα ή αλλιώς το δάκρυ του μαστιχόδεντρου.
Η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Μεγάλος αριθμός μελετών αποδεικνύει τις ευεργετικές επιδράσεις της στο πεπτικό συστημα.
Η μαστίχα Χίου παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Μελέτη που έγινε στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείου Χίου αξιολόγησε την επίδραση της μαστίχας Χιου σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου σε ενδεδειγμένες ποσότητες έχει σαφή βακτηριοκτόνο δράση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαίωσε δεδομένα που υπήρχαν από το παρελθόν σε πειραματόζωα και τα οποία υποδείκνυαν τη δράση εκχυλισμάτων και ουσιών της μαστίχας, έναντι της αποίκισης αυτού του τόσο σημαντικού στην εμφάνιση του έλκους βακτηριδίου.
Πέρα όμως από τους Έλληνες ερευνητές, μνεία πρέπει να γίνει και στον δρ Farhad U. Huwez ο οποίος με τρεις δημοσιευμένες μελέτες – αναφορές, εκθειάζει τη δράση της μαστίχας έναντι του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού και την αναδεικνύει ως θεραπεία για το έλκος (δωδεκαδάκτυλικό αλλά και γαστρικό), ακόμη και σε μικρές ποσότητες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Σημείωνεται ότι η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα μικρόβια όπως για παράδειγμα τα Escherichia coli, Bacilus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis αλλά και μύκητες όπως διάφορα στέλεχη της Candida.
Μοναδικά τερπένια όπως το α – πινένιο, το β-μυρκένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το λιμονένιο και η περίλλυλ-αλκοόλη συναντούν τις πολυφαινόλες της μαστίχας, δικαιολογώντας τις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα συστατικά της μαστίχας συνεργάζονται το ένα με το άλλο ώστε να αποδώσουν στη μοναδική αυτή ρητίνη τις ξεχωριστές της ιδιότητες.