Βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου, και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτό τον μήνα κάνουν την εμφάνισή τους στον πάγκο του μανάβη οι γλυκιές κολοκύθες.
Η πορτοκαλί κολοκύθα με το αλλόκοτο σχήμα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που διασπά ο οργανισμός για την παραγωγή βιταμίνης Α. Η βήτα καροτίνη προστατεύει έναντι της οξειδωτικής δράσης των ελεύθερων ριζών.
Μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα βήτα καροτίνης συσχετίστηκαν με χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου.
Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η πρόσληψη βήτα καροτίνης μέσω των τροφών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.
Τέλος, μικρή γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Α και βήτα καροτίνης συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.
Τέλος, η βιταμίνη Α είναι επίσης ευεργετική για την υγεία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για γερό ανοσοποιητικό, αλλά και την υγεία των οστών.
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενσωματώνεται εύκολα σε πολλά φθινοπωρινά πιάτα.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς προκαλούν αίσθημα κορεσμού και μειώνουν τις λιγούρες.
Η γλυκιά κολοκύθα έχει πολλές φυτικές ίνες, αλλά και υδατάνθρακες, γι’ αυτό αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, πρέπει να την καταναλώνετε με μέτρο ή να προτιμάτε την στρογγυλή κολοκύθα που είναι επίσης πλούσια σε βήτα καροτίνη αλλά δίνει λιγότερους υδατάνθρακες ή τα κλασικά κολοκυθάκια που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες αλλά ελάχιστους υδατάνθρακες.
Όταν μαγειρεύετε την κολοκύθα, αυξάνεται η περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, το οποίο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν ωμοφαγική διατροφή, έχουν χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου.
Το μαγείρεμα από την άλλη, μειώνει την ποσότητα βιταμίνης C, την οποία όμως μπορείτε να πάρετε από πολλά άλλα λαχανικά και φρούτα.