Το ιχθυέλαιο προέρχεται από τη σάρκα λιπαρών ψαριών και είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Το μουρουνέλαιο θεωρείται κι αυτό ιχθυέλαιο, αλλά προέρχεται αποκλειστικά από το συκώτι των ψαριών. Είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, ενώ παράλληλα περιέχει βιταμίνες A και D. Τόσο το ιχθυέλαιο όσο και το μουρουνέλαιο συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, των αρθρώσεων, του εγκεφάλου και των ματιών, ωστόσο η υπερβολική πρόληψή τους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον οργανισμό.
Υπόταση: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την πίεση του αίματος, Ακόμα και για τους υπερτασικούς όμως υπάρχει κίνδυνος, καθώς τα ιχθυέλαια αντιδρούν με κάποια φάρμακα αντιμετώπισης της υψηλής πίεσης.
Ανεβασμένο σάκχαρο: Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γλυκόζης, το οποίο με τη σειρά του ανεβάζει το σάκχαρο.
Αιμορραγία: Τα ιχθυέλαια μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα ούλα και αιμορραγία από τη μύτη.
Διάρροια: Πρόκειται για συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια. Εάν έχετε αυτό το σύμπτωμα, μειώστε τη δόση και λαμβάνετε τα ιχθυέλαια μαζί με τα γεύματα.
Αύξηση βάρους: Τα ιχθυέλαια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες και μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία ή καούρα.
Αϋπνία: Μελέτη σε άτομα με ιστορικό κατάθλιψης έδειξε ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων ιχθυελαίων προκάλεσε αϋπνία.