Υγεία

Τα καρότα κάνουν «θαύματα» στην υγεία – Από ποιες σοβαρές ασθένειες προστατεύουν

Το καρότο συχνά αναφέρεται ως το “απόλυτο λαχανικό” για την υγεία και όχι άδικα. Αλλά πώς και γιατί απέκτησε το καρότο μια τέτοια καλή φήμη και τι ακριβώς προσφέρει στην υγεία μας;

Πιστεύεται ότι το καρότο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο σημερινό Αφγανιστάν πριν από χιλιάδες χρόνια ως μια μικρή διχαλωτή μοβ, ή κίτρινη ρίζα με ξυλώδη υφή και πικρή γεύση, η οποία δεν μοιάζει σχεδόν σε τίποτα με το καρότο που γνωρίζουμε τώρα.

Μοβ, κόκκινα, κίτρινα και λευκά καρότα είχαν καλλιεργηθεί πολύ πριν την εμφάνιση και επικράτηση του πλέον δημοφιλούς πορτοκαλί καρότου, το οποίο αναπτύχθηκε και σταθεροποιήθηκε από Ολλανδούς καλλιεργητές κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Το σύγχρονο καρότο έχει αναπτυχθεί για να είναι γλυκό, τραγανό και αρωματικό. Αλλά εκτός από αυτά, το καρότο είχε, έχει και θα έχει μοναδικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που επαληθεύουν πως η αυξημένη πρόσληψη πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φρούτων και λαχανικών, όπως το καρότο, μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Καρότο: Από ποια είδη καρκίνου προστατεύει

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαιτητικών καροτενοειδών που έχει αποδειχτεί πως έχουν αντικαρκινική δράση, λόγω της αντιοξειδωτική τους δύναμης στην μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν καρότα έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε καρότα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η κατανάλωση β-καροτένιου έχει διαπιστωθεί πως έχει μια αντίστροφη συσχέτιση με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, σε έρευνα επάνω στον ιαπωνικό πληθυσμό.

Λευχαιμία: Σε έρευνα του 2011 αποδείχτηκε ότι το εκχύλισμα-χυμός καρότου σκοτώνει κύτταρα λευχαιμίας και παρεμποδίζει την πρόοδο τους.

Καρκίνος του προστάτη: Οι νεότεροι άνδρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε β-καροτένιο έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Άλλα πιθανά οφέλη από τα καρότα

Τα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά σε καρότα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, να καθυστερήσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης και να βελτιώσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεν φαντάζεστε την αλήθεια για τα καρότα και την όραση!…

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α εξασθενεί τους φωτοϋποδοχείς στο εξωτερικό τμήμα του ματιού, καταστρέφοντας την όραση. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και β-καροτίνη, όπως το καρότο, βελτιώνει την όραση. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι απίθανο κάποιος να… δει οποιεσδήποτε σημαντικές θετικές αλλαγές στην όραση του από την κατανάλωση καρότων, εκτός αν έχει ήδη μια προϋπάρχουσα ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Τι ήταν λοιπόν αυτό που έκανε τόσο διάσημα τα καρότα για την “τέλεια όραση” του ατόμου;

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία, υποστηρίζοντας ότι το μυστικό για άψογη, ευκρινή όραση των πιλότων της, ήταν τα καρότα! Στην πραγματικότητα η ακρίβεια στα χτυπήματα των βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών οφειλόταν σε ένα νέο σύστημα ραντάρ, το οποίο η Μ. Βρετανία ήθελε να κρατήσει μυστικό από τους Γερμανούς, αλλά η φήμη των καρότων για την όραση εξαπλώθηκε τόσο πολύ, ώστε παραμένει δημοφιλής ακόμα και σήμερα.

Καρότο: Διατροφική ανάλυση

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα μέσο καρότο ή ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα θεωρείται το κανονικό μέγεθος μερίδας. Μια μερίδα καρότων παρέχει 25 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια σακχάρων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αφού παρέχουν το 210% των αναγκών του μέσου ενήλικα για την ημέρα. Παρέχουν, επίσης, το 6% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, το 2% σε ασβέστιο και το 2% σε σίδηρο.

Είναι το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο εκείνο που δίνει στα καρότα το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους. Η βήτα-καροτίνη απορροφάται στο έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά την πέψη.

Τα καρότα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

Υγεία

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών

17.10.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα ρόδια

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες

17.10.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασία

16.10.2024

Εγκέφαλος ποπ κορν: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

16.10.2024

Ισπανία: Επιστήμονες ανέπτυξαν μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

16.10.2024

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε μαζί με τον καφέ σας

15.10.2024

Εθισμός στη σεξουαλική επαφή: Δείτε ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις

15.10.2024

Παρακεταμόλη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το γνωστό παυσίπονο – Με τι να μην τη συνδυάζετε

14.10.2024

Καρδιά: Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα και άλλα άγνωστα δεδομένα

14.10.2024

Συμβάλλουν στη διατήρηση της νεότητας τα συχνά ταξίδια; – Tι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών

17.10.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα ρόδια

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες

17.10.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασία

16.10.2024

Εγκέφαλος ποπ κορν: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

16.10.2024

Ισπανία: Επιστήμονες ανέπτυξαν μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

16.10.2024

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε μαζί με τον καφέ σας

15.10.2024

Εθισμός στη σεξουαλική επαφή: Δείτε ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις

15.10.2024

Παρακεταμόλη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το γνωστό παυσίπονο – Με τι να μην τη συνδυάζετε

14.10.2024

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που ανυψώνει τους γλουτούς σας χωρίς επεμβάσεις!

14.10.2024

Καρδιά: Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα και άλλα άγνωστα δεδομένα