Υγεία

Δείτε πότε «χάνει» την αντικαρκινική της δράση η ντομάτα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Ohio που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research, ενδέχεται κάποιες από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας, και συγκεκριμένα το λυκοπένιο, να εξαφανίζονται, όταν η κατανάλωσή της συνδυάζεται με άλλα, πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα και το γαστρικό υγρό μιας μικρής ομάδας φοιτητών, μετά από κατανάλωση ενός ντοματοχυμού που για κάποιους περιείχε και για κάποιους δεν περιείχε σίδηρο. Όπως αποδείχθηκε, τα επίπεδα λυκοπενίου στο γαστρικό υγρό και το αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν το υγροποιημένο γεύμα τους μαζί με ένα συμπλήρωμα σιδήρου, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα έχει μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιήσει με πιθανώς ευεργετικούς τρόπους.

«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας, Rachel Kopec.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο σε μια διατροφή, καθώς πραγματοποιεί σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως το να επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας και την αποβολή των τοξικών ουσιών. Είναι, όμως, κι ένα θρεπτικό συστατικό που θεωρείται ότι μιμείται άλλες κυτταρικές διαδικασίες.

«Γνωρίζαμε ότι αν αναμίξουμε τον σίδηρο με άλλες ουσίες θα τις καταστρέψει άμεσα, δεν ξέραμε όμως αν θα έβλαπτε και πιθανώς επωφελή καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά», προσθέτει η Δρ. Kopec.

Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υπεύθυνες για το κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα κάποιων τροφίμων. Περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, και θεωρείται ότι είναι προστατευτικό απέναντι στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του δέρματος.

Είναι ακόμα ασαφές το τι ακριβώς συμβαίνει και αλλάζει την πρόσληψη του λυκοπενίου, αλλά ένα ενδεχόμενο είναι ότι ένα γεύμα με σίδηρο οξειδώνει το λυκοπένιο, δημιουργώντας διαφορετικά παράγωγα του μεταβολισμού. Επίσης, είναι πιθανό ο σίδηρος να διαταράσσει το μείγμα ντομάτας και λιπαρών που χρειάζονται τα κύτταρα για να απορροφήσουν το λυκοπένιο.

Προς το παρόν, πάντως, οι ερευνητές συνεχίζουν την εργασία τους προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο του λυκοπενίου στη μάχη κατά του καρκίνου και τη σημασία της αλληλεπίδρασής του με άλλα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά.

Υγεία

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα σπίτι όλο τον χρόνο και οι χρήσεις του στην κουζίνα είναι πολλαπλές

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

Προτιμότερο είναι να επιλέγουμε ψάρια τοπικής προέλευσης

06.09.2024

ΗΠΑ: Γυναίκα πήρε Ozempic για να αδυνατήσει και κόντεψε να πεθάνει – Αφαίρεσε το παχύ έντερο και έχει σακούλα κολοστομίας

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

06.09.2024

Το απλό τρικ που μπορεί να μειώσει κατά δύο ημέρες τη διάρκεια της ίωσης στα παιδιά

06.09.2024

Nέα μελέτη: Φάρμακο για το άσθμα μπορεί να αντιμετωπίζει και την πνευμονοπάθεια των καπνιστών

06.09.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η υπερβολική φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

06.09.2024

Πρωτόγαλα: To δώρο της φύσης που είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης!

05.09.2024

Προειδοποίηση ΕΟΦ για σκεύασμα που διακινείται για αύξηση του βάρους

05.09.2024

Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά το υψηλό ουρικό οξύ – Τι να κάνετε για να το μειώσετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα σπίτι όλο τον χρόνο και οι χρήσεις του στην κουζίνα είναι πολλαπλές

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

Προτιμότερο είναι να επιλέγουμε ψάρια τοπικής προέλευσης

06.09.2024

ΗΠΑ: Γυναίκα πήρε Ozempic για να αδυνατήσει και κόντεψε να πεθάνει – Αφαίρεσε το παχύ έντερο και έχει σακούλα κολοστομίας

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

06.09.2024

Το απλό τρικ που μπορεί να μειώσει κατά δύο ημέρες τη διάρκεια της ίωσης στα παιδιά

06.09.2024

Nέα μελέτη: Φάρμακο για το άσθμα μπορεί να αντιμετωπίζει και την πνευμονοπάθεια των καπνιστών

06.09.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η υπερβολική φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

06.09.2024

Πρωτόγαλα: To δώρο της φύσης που είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης!

05.09.2024

Προειδοποίηση ΕΟΦ για σκεύασμα που διακινείται για αύξηση του βάρους

05.09.2024

Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά το υψηλό ουρικό οξύ – Τι να κάνετε για να το μειώσετε