Η γλυκόριζα είναι ποώδες πολυετές φυτό που το συναντάμε αυτοφυές στη Μακεδονία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς της Ευρώπης και της Ασίας.
Χρησιμοποιείται κυρίως ως γλυκαντικό σε γλυκίσματα και ροφήματα, αλλά εδώ και αιώνες βρίσκει εφαρμογές και από τα φαρμακευτικά οφέλη της. Εξάλλου, καταπραΰνει γαστρεντερικά προβλήματα, καταστέλλει τα τοξικά βακτήρια και συμβάλλει κατά του πεπτικού έλκους και της καούρας.
Καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα, μειώνει το στρες, ενώ βοηθάει και στη θεραπεία του καρκίνου, κυρίως των καρκίνων του μαστού και του προστάτη. Ακόμα, προστατεύει το δέρμα και τα δόντια.
Σε υπερβολικές δόσεις, όμως, η γλυκόριζα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα καλίου στο σώμα, γεγονός που προκαλεί μυϊκή αδυναμία. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υποκαλιαιμία. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα άτομα που κατανάλωναν πάρα πολύ γλυκόριζα για περίοδο δύο εβδομάδων παρουσίασαν ανωμαλίες στην κατακράτηση υγρών και στον μεταβολισμό.
Η κατανάλωση υπερβολικής γλυκόριζας μπορεί να ανεβάσει πολύ την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει πρήξιμο και ανωμαλία στον καρδιακό παλμό. Πολλά σύγχρονα προϊόντα με γεύση γλυκόριζας μιμούνται τις φυσικές γεύσεις της, αλλά μερικά εξακολουθούν να παρασκευάζονται με γλυκυρριζικό οξύ. Παιδιά ηλικίας έως 10 ετών έχουν νοσηλευτεί με υπέρταση ύστερα από μεγάλη κατανάλωση γλυκόριζας.
Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν είναι σώφρον να αποφεύγουν τη γλυκόριζα σε όλες τις μορφές. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με υπέρταση.