Η λαχανίδα, γνωστή και ως κέιλ, είναι πράσινο φυλλώδες λαχανικό που κυκλοφορεί στην αγορά σε πλήθος χρωμάτων, σχεδίων και υφών.
Μαζί με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και προσφέρει πλήθος οφελών, αφού έχει υψηλή θρεπτική πυκνότητα, χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Θεωρείται εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, ενώ είναι επίσης καλή πηγή μαγγανίου, ασβεστίου, χαλκού, καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Β. Τα αντιοξειδωτικά της λαχανίδας βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες που προκύπτει από αυτές, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και διαφόρων ειδών καρκίνου.
Υπάρχει, ωστόσο, μια ανησυχία για την κατανάλωσή της σε σχέση με το θυρεοειδή και πώς τον επηρεάζει. Όταν καταναλώνεται ωμή, βγάζει μια πικράδα, η οποία μειώνεται με το μαγείρεμά της. Οι μελέτες, όμως, δείχνουν ότι το μαγείρεμά της μπορεί να μειώσει τις θρεπτικές ουσίες.
Η ωμή λαχανίδα έχει μεν υψηλότερη διατροφή αξία, αλλά όταν μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βρογχοκηλογόνα, ουσίες που εμπλέκονται με τη λειτουργία του αδένα.
Λόγω των ουσιών αυτών, η κατανάλωση ωμής λαχανίδας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της πρόσληψης ιωδίου, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που είναι ανησυχητικό, αφού οι ορμόνες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυσλειτουργία του αδένα που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας, πρόσληψη βάρους, ευαισθησία στο κρύο και αρρυθμίες στην καρδιά.