Συνήθως ακούμε μόνο για την κακή χοληστερόλη, όμως υπάρχει και η καλή που μπορείς να αυξήσεις αν ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, κάτι που θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη ζωή σου.
Η χοληστερόλη είναι ένα ιδιόμορφο μόριο. Συχνά ονομάζεται λιπίδιο ή λίπος, ωστόσο, ο χημικός όρος για ένα μόριο όπως η χοληστερόλη είναι αλκοόλη, παρόλο που δεν συμπεριφέρεται όπως η αλκοόλη.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί μια φυσική ουσία στο αίμα μας, με σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, λέγεται «κακή» όταν μεταφέρεται από το ήπαρ στους περιφερειακούς ιστούς με την LDL και «καλή» όταν μεταφέρεται αντιστροφα με την HDL.
Ο λόγος είναι, όπως αρκετές μελέτες παρακολούθησης έδειξαν σύμφωνα με το news4health.gr, ότι:
ένα χαμηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο HDL-χοληστερόλης και ένα υψηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο LDL-χοληστερόλης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και αντιστρόφω ςένα υψηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο HDL -χοληστερόλης και μια χαμηλότερη από την κανονική LDL-χοληστερόλη σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο,
ακόμη ένας χαμηλός λόγος HDL / LDL είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την στεφανιαία νόσο.
Η χοληστερόλη που υπάρχει στις καλές (HDL) λιποπρωτεΐνες είναι η καλή (HDL) χοληστερόλη. Τα HDL σωματίδια έχουν την ικανότητα να παίρνουν τη χοληστερόλη από τα τοιχώματα των αγγείων και να τη μεταφέρουν στο ήπαρ, έτσι ώστε να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Οι HDL αποτελούν δηλαδή το μηχανισμό άμυνας του οργανισμού για τον περιορισμό της διαδικασίας φθοράς των αγγείων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο αυξημένη είναι η «κακή» και όσο μειωμένη είναι η «καλή» χοληστερόλη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ποια είναι τα βέλτιστα επίπεδα χοληστερόλης HDL;
Τα επίπεδα χοληστερόλης μετρώνται σε χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης ανά δεκαλίτρο (dL) αίματος ή χιλιοστογραμμομόρια (mmol) ανά λίτρο (L). Όσον αφορά τη χοληστερόλη HDL, οι υψηλότεροι αριθμοί είναι καλύτεροι.
Σε κάποιο βαθμό, τα άτομα που έχουν φυσικά υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι λιγότερο σαφές εάν το ίδιο όφελος ισχύει για άτομα που αυξάνουν τα επίπεδα HDL τους με φάρμακα.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την HDL, όπως η μετακίνηση περισσότερων, η διακοπή του καπνίσματος ή η βελτίωση της διατροφής σας, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Ωστόσο, φάρμακα που αυξάνουν συγκεκριμένα τα επίπεδα HDL απέτυχαν να μειώσουν τον ρυθμό καρδιακών προσβολών.
Παραδόξως, τα άτομα που φυσικά έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα HDL – πάνω από 100 mg / dL (2,5 mmol / L) – φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.
Κάντε τον τρόπο ζωής σας να μετράει
Τα επίπεδα HDL είναι συνήθως χαμηλότερα σε άτομα που έχουν μεταβολικό σύνδρομο – ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που περιλαμβάνουν παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Εκτός από το ότι σας βοηθά να χάσετε βάρος, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια σας, τον πιο συνηθισμένο τύπο λίπους στο σώμα σας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα HDL. Τα οφέλη μπορούν να φανούν με 60 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα.
Όσον αφορά τη διατροφή, προσπαθήστε να αποφύγετε τα trans λιπαρά, καθώς μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη LDL και να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης HDL. Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με λίπος, όπως κέικ και μπισκότα, περιέχουν συχνά λιπαρά, όπως και τα περισσότερα τηγανητά και μερικές μαργαρίνες. Περιορίστε επίσης τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στα κρέατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.
Εάν καπνίζετε, βρείτε έναν τρόπο να σταματήσετε. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα HDL, ειδικά στις γυναίκες, και αυξάνει τα επίπεδα LDL και τα τριγλυκερίδια.
Η μέτρια χρήση αλκοόλ έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες όλων των ηλικιών και άντρες ηλικίας άνω των 65 ετών και έως δύο ποτά την ημέρα για άνδρες ηλικίας 65 ετών και κάτω.
Ωστόσο, εάν δεν πίνετε, μην αρχίσετε να πίνετε για να αυξήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης HDL. Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και τριγλυκεριδίων.