Υγεία

Έρευνα: Το DNA δεν είναι «μοιραίος» παράγοντας της ζωή μας – Αρκεί να προσέχουμε πώς ζούμε

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής (όχι κάπνισμα, έλεγχος βάρους, σωματική άσκηση, καλή διατροφή) μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ακόμη και σε όσους ανθρώπους έχουν μεγάλη γενετική προδιάθεση για έμφραγμα ή ανακοπή.
 
Αυτό διαπίστωσε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά δείχνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που στο DNA τους έχουν γονίδια υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, μπορούν να αντισταθμίσουν σε ένα σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο, εφόσον ακολουθούν συστηματικά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.
 
Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι το DNA δεν αποτελεί την μοίρα ενός ανθρώπου. Συνεπώς, αν οι γονείς ή τα αδέρφια ενός ανθρώπου πέθαναν από έμφραγμα, δεν πρέπει κανείς να τρέμει ότι κατ’ ανάγκη θα πάθει το ίδιο – αρκεί να προσέχει πώς ζει.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γενετικής Σεκάρ Καθιρεζάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικου Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέλυσαν γενετικά και κλινικά στοιχεία για πάνω από 55.000 άτομα.
 
Κάθε συμμετέχων «βαθμολογήθηκε» για το ατομικό γενετικό ρίσκο που αντιμετώπιζε σε σχέση με έμφραγμα, καρδιακή ανακοπή ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Παράλληλα, αξιολογήθηκε πόσο υγεινά ζούσε ο καθένας, με βάση τέσσερις παράγοντες (κάπνισμα, βάρος, άσκηση, διατροφή). Στη συνέχεια, έγινε συσχέτιση ανάμεσα στις δύο «βαθμολογίες»: του γενετικού κινδύνου και του υγιεινού τρόπου ζωής.
 
Διαπιστώθηκε αφενός ότι ο γενετικός παράγων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για την καρδιά έως κατά 90%, αφετέρου ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Τα άτομα με το πιο επιβαρημένο DNA έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος, αν ζουν υγιεινά.
 
Ένας άνθρωπος με «κακά» γονίδια και ταυτόχρονα «κακό» τρόπο ζωής έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα σχεδόν 11% να πάθει έμφραγμα ή ανακοπή μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ αν ζει σωστά ο κίνδυνος μειώνεται στο 5%. Θα διερευνηθεί περαιτέρω στο μέλλον ποιος συγκεκριμένα παράγων του τρόπου ζωής αντισταθμίζει περισσότερο τον γενετικό κίνδυνο για την καρδιά.
 
Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ακόμη κι αν κανείς έχει ευνοηθεί γενετικά, προκαλεί την τύχη του, αν ζει ανθυγιεινά. Οι άνθρωποι με «καλά» γονίδια και «καλό» τρόπο ζωής έχουν 3% πιθανότητα να πάθουν κάτι μέσα στη δεκαετία, αν όμως ζουν ανθυγιεινά, τότε ο κίνδυνος ανεβαίνει σχεδόν στο 6%, δηλαδή διπλασιάζεται.

Υγεία

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών

17.10.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα ρόδια

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες

17.10.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασία

16.10.2024

Εγκέφαλος ποπ κορν: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

16.10.2024

Ισπανία: Επιστήμονες ανέπτυξαν μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

16.10.2024

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε μαζί με τον καφέ σας

15.10.2024

Εθισμός στη σεξουαλική επαφή: Δείτε ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις

15.10.2024

Παρακεταμόλη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το γνωστό παυσίπονο – Με τι να μην τη συνδυάζετε

14.10.2024

Καρδιά: Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα και άλλα άγνωστα δεδομένα

14.10.2024

Συμβάλλουν στη διατήρηση της νεότητας τα συχνά ταξίδια; – Tι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών

17.10.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα ρόδια

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες

17.10.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασία

16.10.2024

Εγκέφαλος ποπ κορν: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

16.10.2024

Ισπανία: Επιστήμονες ανέπτυξαν μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

16.10.2024

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε μαζί με τον καφέ σας

15.10.2024

Εθισμός στη σεξουαλική επαφή: Δείτε ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις

15.10.2024

Παρακεταμόλη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το γνωστό παυσίπονο – Με τι να μην τη συνδυάζετε

14.10.2024

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που ανυψώνει τους γλουτούς σας χωρίς επεμβάσεις!

14.10.2024

Καρδιά: Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα και άλλα άγνωστα δεδομένα