«Οι τελευταίοι αριθμοί που έλαβα σήμερα το πρωί, είναι ότι ο αριθμός των περιστατικών χολέρας αυξάνεται και μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τις 1.410 περιπτώσεις σε 10 από τις 23 περιφέρειες στην Υεμένη», τόνισε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγειονομική κατάσταση στην Υεμένη κρούουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η χώρα βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου από το 2014. Το Μάρτιο του 2015, συμμαχία αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών Χούτι.
«Οι τελευταίοι αριθμοί που έλαβα σήμερα το πρωί, είναι ότι ο αριθμός των περιστατικών χολέρας αυξάνεται και μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τις 1.410 περιπτώσεις σε 10 από τις 23 περιφέρειες στην Υεμένη», τόνισε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Τζασάρεβιτς.
Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό και γύρω από τους άμαχους.
Η πλειοψηφία βρίσκεται στα όρια της πείνας, αν δεν τα έχει ξεπεράσει ήδη.
«Έχουν συμβεί περίπου 10.000 θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών, πιθανότατα επειδή καταστρέφεται διαρκώς το σύστημα υγείας. 600 υγειονομικές εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν πλέον και περίπου το ένα πέμπτο των κέντρων εμβολιασμού παραμένουν κλειστά», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της UNICEF, Κριστόφ Μπουλιεράκ.
Η συμμαχία θεωρεί ότι τα πλοία που προσεγγίζουν την Υεμένη μεταφέρουν όπλα από το Ιράν για τους αντάρτες κι έτσι τα έχει διαρκώς στο στόχαστρο.
Με όλες τις υποδομές και τις καλλιέργειες να έχουν επίσης καταστραφεί από τις επιδρομές, οι τρόποι εφοδιασμού των κατοίκων της Υεμένης είναι ελάχιστοι.