Μεξικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια απλή εξέταση του δέρματος, η οποία μπορεί να κάνει πρόωρη διάγνωση για εγκεφαλικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Η ανάλυση με βιοψία δείγματος από το δέρμα ενός ανθρώπου μπορεί να αποκαλύψει την αύξηση εκείνων των πρωτεϊνών, οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, όταν εξελίσσεται η νευροεκφυλιστική νόσος.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν τεστ έγκαιρης διάγνωσης αυτών των παθήσεων, οι οποίες περνούν απαρατήρητες εωσότου εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, όπως η απώλεια της μνήμης. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους έγκαιρης διάγνωσης, με την ελπίδα ότι έτσι θα προλάβουν να «φρενάρουν» την εξέλιξη της βλάβης στον εγκέφαλο, προτού αυτή καταστεί μη αναστρέψιμη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ιλδεφόνσο Ροντρίγκεθ-Λέιβα του μεξικανικού Πανεπιστημίου του Σαν Λουίς Ποτόζι, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με 65 εθελοντές, από τους οποίους οι 20 είχαν Αλτσχάιμερ, οι 16 Πάρκινσον, οι 17 άλλες μορφές άνοιας και οι υπόλοιποι 12 -η ομάδα ελέγχου- ήσαν υγιείς.
Οι επιστήμονες πήραν ένα μικρό δείγμα δέρματος πίσω από το αυτί κάθε εθελοντή και του έκαναν βιοψία. Όπως διαπιστώθηκε, στα άτομα με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον εμφανίζεται αυξημένο το επίπεδο και των δύο πρωτεϊνών (ταυ και άλφα-συνουκλεΐνης) που αποτελούν βιοδείκτες για την προϊούσα νευροεκφυλιστική πάθηση στον εγκέφαλο. Ανάλογη αύξηση πρωτεϊνών στο δέρμα δεν παρατηρείται ούτε στους υγιείς, ούτε σε όσους έχουν απλή άνοια.
Το δέρμα έχει την ίδια προέλευση με τον εγκεφαλικό ιστό στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και γι’ αυτό μπορεί να αποτελεί ένα καλό «παράθυρο» για το τι συμβαίνει αργότερα στον εγκέφαλο του ενηλίκου. Φαίνεται πως οι ίδιες πρωτεΐνες που παρατηρούνται ότι συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο των ατόμων με νευρολογικές παθήσεις, συσσωρεύονται επίσης στο δέρμα, πράγμα που μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για διαγνωστικούς σκοπούς.
Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν νέες μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι κάτι τέτοιο είναι όντως δυνατό. Άλλοι επιστήμονες ανέφεραν πως είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, βρίσκεται ένα εναλλακτικό τεστ που αναλύει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.