Η διάλυση που επέφερε στις υπηρεσίες υγείας χωρών της Δυτικής Αφρικής η επιδημία του Έμπολα ανοίγει τον δρόμο σε μια ενδεχόμενη επιδημία ιλαράς που ίσως σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, προειδοποιούν ειδικοί ερευνητές.
Ενός κακού μύρια άλλα έπονται και στην περίπτωση των ρημαγμένων από την πρόσφατη επιδημία του Έμπολα χωρών το «επόμενο κακό» είναι μια επιδημία ιλαράς που απλώς περιμένει να ξεσπάσει, επισημαίνουν ειδικοί. Σύμφωνα με σχετική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και την Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, τα προγράμματα σχολικών εμβολιασμών κατά της νόσου έχουν ατονήσει δραματικά με αποτέλεσμα μια επιδημία ιλαράς να σκοτώσει όσους σκότωσε ο Έμπολα, ίσως μάλιστα και περισσότερους.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την δεύτερη απειλή που ελλοχεύει για την δημόσια υγεία μετά τον Έμπολα καθώς η ιλαρά είναι μια από τις πλέον μεταδιδόμενες λοιμώδεις νόσους και επιδημίες της ξεσπούν συνήθως μετά από ανθρωπιστικές κρίσεις οι οποίες πλήττουν και τις υποδομές αρωγής. Στην Γουϊνέα, την Λιβερία και την Σιέρρα Λεόνε, οι εμβολιασμοί των παιδιών έχουν μειωθεί κατά 75% και αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα υπάρχουν περισσότερο από 1 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών που δεν θα είναι εμβολιασμένα, 18 μήνες από τότε που ξέσπασε η επιδημία του Έμπολα. Σε αυτόν το αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και 770.000 παιδιά που δεν πρόλαβαν να εμβολιασθούν λόγω της πρόσφατης επιδημίας.
Εάν ξεσπάσει επιδημία ιλαράς στην Δυτική Αφρική, οι επιστήμονες υπολογίζουν τουλάχιστον 227.000 κρούσματα που θα κοστίζουν 5.000 ανθρώπινες ζωές. Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 16.000 θανάτους –αριθμός που υπερβαίνει τις μέχρι στιγμής απώλειες του ιού του αιμορραγικού πυρετού σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως τονίζουν, αν δεν ξεκινήσουν εμβολιασμοί αμέσως μόλις καταλαγιάσει η επιδημία του Έμπολα, τότε «ρισκάρουμε μια δεύτερη υγειονομική καταστροφή».