Το κόκκινο κρασί ίσως να μην κάνει τελικά τόσο καλό στην υγεία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-ισπανο-ιταλική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να αμφισβητήσει την πολυδιαφημισμένη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση ενός βασικού συστατικού του κρασιού, της ρεσβερατρόλης.
Η μελέτη δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι η εν λόγω ουσία όντως προστατεύει από καρδιοπάθεια και καρκίνο ή ότι παρατείνει τη διάρκεια της ζωής. Επειδή πλέον τα πράγματα έχουν μπερδευτεί, οι ειδικοί προτείνουν να γίνουν νέες μεγάλες έρευνες, ώστε να δοθεί μια οριστική απάντηση σε ποιό βαθμό είναι αλήθεια ή μύθος ότι το κόκκινο κρασί και όποιο άλλο τρόφιμο ή ποτό περιέχει ρεσβερατρόλη, είναι ωφέλιμο για την υγεία σε βάθος χρόνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Σέμπα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 800 ηλικιωμένων κατοίκων (άνω των 65 ετών) σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης, από όπου προέρχεται και το ομώνυμο κρασί.
«Υπάρχει μια αντίληψη ότι ορισμένες τροφές είναι καλές για την υγεία, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη. Καθόλου δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Η ρεσβερατρόλη αποδεικνύεται άλλη μία περίπτωση υπερβολικού “φουσκώματος” των ωφελειών για την υγεία, που όμως δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου», δήλωσε ο Σέμπα.