Οι γλυκοτοξίνες, που παράγονται κατά την διαδικασία του μαγειρέματος των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και σε μικρό αριθμό εθελοντών, και τα ευρήματά της δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά.
Ωστόσο η έρευνα συσχέτισε ουσίες που αναπτύσσονται στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα (όπως το κρέας και τα αυγά) όταν τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε πολύ, με ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές του Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελένη Βλασσάρα, επισημαίνουν ότι, αν και τα ευρήματά τους φαίνονται πειστικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, τα ποντίκια που εκαναν διατροφή που περιείχε αυξημένες ποσότητες γλυκοτοξίνων, εμφάνισαν συσσώρευση πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, οι οποίες οδήγησαν σε μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες. Η πρωτεΐνη β-αμυλοειδές θεωρείται κατ’ εξοχήν «ένοχη» για την εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ.
Στη συνέχεια, μια δεύτερη μελέτη σε ανθρώπους, άνω των 60 ετών, έδειξε επίσης να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα των γλυκοτοξίνων στο αίμα και στις μειωμένες γνωστικές επιδόσεις.
«Η άνοια που εξαρτάται από την ηλικία, μπορεί να συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα των τελικών προϊόντων της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης στις τροφές» υπογραμμίζουν στα συμπεράσματα της μελέτης οι ειδικοί και συστήνουν την μείωσή τους, ως προληπτικό μέτρο κατά της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.
Η δρ Βλασσάρα συνιστά να αποφεύγουμε το ψήσιμο και το τηγάνισμα των τροφίμων και να προτιμούμε το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.