Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και ίσως την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν, αποκωδικοποίησαν τον μηχανισμό με τον οποίο ένα βακτήριο των ούλων σχετίζεται με πρώιμη έναρξη της νόσου, καθώς και με ταχύτερη εξέλιξη και σοβαρότητα.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το βακτήριο αυτό φέρει την ονομασία Porphyromonas gingivalis και παράγει ένα ένζυμο που αντιδρά με τα υπολείμματα κάποιων πρωτεϊνών.
Το ανοσοποιητικό εκλαμβάνει τις αντιδράσεις αυτές σαν εισβολείς του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αντιδρά υπερβολικά, να επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό και έτσι να εμφανίζεται η ασθένεια.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα η ασθένεια των ούλων εμφανίζεται με διπλάσια ένταση.
Σύμφωνα με τον δρ Jan Potempa, που συμμετείχε στη μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο βακτήριο προφανώς ευθύνεται για την πρόκληση της ασθένειας, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν εκτενέστερες μελέτες που να επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η βακτηριακή PAD μπορεί να αποτελεί το μηχανικό αίτιο που εξηγεί την συσχέτιση ανάμεσα στην ουλίτιδα εξαιτίας της πορφυρομονάδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Σ. Ποτέμπα, καθηγητής στο Τμήμα Περιοδοντικής του UofL.
«Εάν το εύρημα αυτό επαληθευθεί σε νέες μελέτες, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη θεραπεία και την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας», πρόσθεσε ο δρ Ποτέμπα, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Πολωνίας.
Έως τώρα, όμως, ο ακριβής μηχανισμός δράσης του δεν ήταν γνωστός.
Ο δρ Ποτέμπα και οι συνεργάτες του εξέτασαν επίσης τον δυνητικό ρόλο ενός άλλου βακτηρίου, του prevotella intermedia, αλλά διαπίστωσαν ότι δεν παράγει PAD και έτσι δεν προκαλεί φλεγμονώδη, ανοσοποιητική αντίδραση.