Η εξάπλωση της γρίπης στη χώρας μας και ο αυξανόμενος ρυθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων έχει προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών. Τρείς ακόμα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον ιό της γρίπης το τελευταίο 24ώρο αυξάνοντας τα θανατηφόρα κρούσματα σε 43.
Αυτή τη στιγμή 59 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα άλλοι 9 ασθενείς εισήχθησαν με συμπτώματα γρίπης σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία συνολικά 155 θύματα της γρίπης χρειάστηκαν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη, καλούν τους πολίτες να εμβολιστούν έστω και τώρα, και να λαμβάνουν αντι-ιική αγωγή, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων για να ανακάμψουν την επέλαση της γρίπης, επισημαίνουν με ότι τα θύματα παρόλο που ανήκαν στην λεγόμενη ομάδα υψηλού κινδύνου δεν είχαν εμβολιαστεί.
Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους που φέτος η γρίπη στην Ελλάδα είναι σε έξαρση αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς, για τα θέματα δημόσιας Υγείας αφού η υποχηματοδότηση στον τομέα, εμπόδισε το ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
«Η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Αλλά ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσια επωφελής, αφού το κράτος “γλιτώνει” εκθετικά πολλαπλάσιες δαπάνες αποφεύγοντας ενδονοσοκομειακές νοσηλείες, εργατοώρες απασχόλησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καταναλώσεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απώλειες ανθρωποωρών και παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία» τονίζει η κ. Κρεμαστινού και προσθέτει ότι «αυτή την παγκόσμια αρχή προσπαθεί εντόνως να υποστηρίξει ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιζητώντας την οικονομική στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να επιτελέσει προσηκόντως τον ρόλο του ενάντια στη στενή αλλά και επιστημονικά αστήρικτη λογική του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Η γρίπη έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην χώρας μας. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει την πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα ανάμεσα στις χώρες τις Ευρώπης και περίπου 150 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά και λιγοστεύουν οι κλίνες στην εντατική λόγω γρίπης. Αν οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είχαν εμβολιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.
«Περίπου το 10% των κλινών Εντατικής έχει “καταληφθεί” από ασθενείς με γρίπη. Η κατάσταση με τις εντατικές ήταν δύσκολη αφού παραμένουν κλειστές κλίνες. Αυτή την περίοδο είναι δυσχερέστερη» δηλώνει ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης.
«Δεν μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ανέχειας τον καλό καιρό και όταν υπάρχει ανάγκη να εκπλησσόμαστε που δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέα κρεβάτια, ας ανοίξουμε τουλάχιστον τα κλειστά».
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει μετά βίας στο 30% .