Τουλάχιστον 19.000 ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Γερμανία από ιατρικά λάθη, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ασφαλιστικός φορέας ΑΟΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΟΚ, από τα 18,6 εκατομμύρια ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία και κλινικές κάθε χρόνο, 190.000 αναφέρουν σφάλματα κατά την διάρκεια της θεραπείας. Από αυτά, περίπου 19.000 έχουν μοιραίες συνέπειες, ενώ ο αριθμός των περιστατικών στα οποία διαπιστώνονται γενικώς λάθη τα οποία θα έπρεπε να αποφευχθούν ανέρχεται σε 360.000-720.000
Τα ιατρικά λάθη αφορούν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και συνταγογράφηση λάθος φαρμάκου έως και ξεχασμένα αντικείμενα στο σώμα του ασθενούς έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις, διευκρινίζεται στην έκθεση.
«Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιατρικά λάθη, παρά από τροχαία δυστυχήματα», τονίζει ο ΑΟΚ, καθώς ο αριθμός των θυμάτων σε τροχαία στην Γερμανία σπανίως ξεπερνά τους 3.000 νεκρούς ετησίως κατά μέσον όρο.
Ο γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος, σχολιάζοντας τα στοιχεία, υποστήριξε ότι τα λάθη σπανίως αφορούν τους ίδιους τους γιατρούς, αλλά οργανωτικά προβλήματα ή περίπλοκες ιατρικές διαδικασίες. Από την πλευρά της, η Κοινωνία Γερμανικών Νοσοκομείων (DKG) τόνισε ότι τα κριτήρια ασφαλείας στα νοσοκομεία της Γερμανίας είναι πιο υψηλά από ποτέ.
«Το βλέπει κανείς στην διεθνή σύγκριση. Η ετοιμότητα για διαρκή βελτίωση στους τομείς ασφάλειας και ποιότητας είναι πιο μεγάλη από ποτέ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DKG Γκέοργκ Μπάουμ, ενώ ο υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε εξέφρασε την ελπίδα η επιτυχής θεραπεία να αποτελέσει «Λυδία λίθο» για τους ασθενείς στην Γερμανία, εν μέρει και μέσω ενός Ινστιτούτου, το οποίο θα συλλέγει στοιχεία και πληροφορίες από τους ασθενείς για κάθε θεραπεία τους στην οποία υπεβλήθησαν.
Σκοπός της ίδρυσης αυτού του Ινστιτούτου είναι και η δημιουργία κατηγοριών νοσοκομείων, με τα νοσοκομεία που θα σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις να λαμβάνουν περιορισμένη χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι μόνο κατά το 2012, καταγράφηκαν 8.600 περιπτώσεις διαμαρτυρίας ασθενών σε βάρος νοσοκομείων. Η μία στις τρεις προσφυγές δικαιώθηκε.