Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει πως η οικονομική κρίση πλήττει και την υγεία, σωματική και πνευματική. Οπως προκύπτει όμως οι Ελληνες όχι μόνο αποκτούν νέα προβλήματα υγείας εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε καν αυτά που ήδη τους ταλαιπωρούσαν.
Ερευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα. Το 40% των Ελλήνων στερείται ακόμη το φαγητό προκειμένου να πάρει φάρμακα, ενώ άλλοι σταμάτησαν να επισκέπτονται γιατρούς, παρότι το έχουν ανάγκη, εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματός τους.
Συγκεκριμένα, από το 2011 έως και το 2013 τα νοικοκυριά μείωσαν στο μισό τα χρήματα που έδιναν στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, πολλοί Ελληνες αναγκάστηκαν να ψαλιδίσουν τα ήδη περιορισμένα έξοδα για τα απαραίτητα, προκειμένου να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Οι 8 στους 10 ασθενείς μείωσαν τις δαπάνες για στέγαση, μετακινήσεις και τηλεπικοινωνίες για να αγοράζουν φάρμακα, ενώ 4 στους 10 έφτασαν στο σημείο να κάνουν οικονομία ακόμη και στη διατροφή για τον ίδιο σκοπό. Μάλιστα, οι 2 στους 10 έκοψαν εντελώς τις επισκέψεις στους γιατρούς.
Η έρευνα της ΕΣΔΥ, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, έγινε στα μεγάλα αστικά κέντρα σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, ΧΑΠ και άνοια και προδίδει πως εκείνοι που πλήττονται από την κρίση είναι όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.