Δείκτες ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων θεσπίζει η χώρα μας σε μια ύστατη προσπάθεια να τιθασεύσει τα μικρόβια στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τις συχνά θανατηφόρες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που αυτά προκαλούν αλλά και να περιορίσει τις «εξαγωγές» μικροβίων προς την Ευρώπη.
Στο στόχαστρο των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας βρίσκονται πλέον τέσσερις ανθεκτικοί μικροοργανισμοί -ψευδομονάδα, acinetocacter, κλεμπσιέλα και εντερόκοκκος- που παρότι απαντώνται σε κάθε νοσοκομείο του πλανήτη, τείνουν να «πολιτογραφηθούν» ως ελληνικά λόγω της μεγάλης συχνότητας εμφάνισής τους στα νοσοκομεία αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης αντοχής στα αντιβιοτικά.
«Η τήρηση των κανόνων υγιεινής για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί σαφώς νοσηλευτικό και ιατρικό καθήκον, η διασφάλιση όμως αποτελεσματικών προϋποθέσεων και κατάλληλων συνθηκών εφαρμογής των μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων είναι κυρίαρχα υποχρέωση της διοίκησης κάθε νοσοκομείου» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί πλέον στις μονάδες υγείας της χώρας μας είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει σημάνει τουλάχιστον οχτώ φορές συναγερμός στην Ευρώπη, όταν ελληνικά ανθεκτικά μικρόβια «επισκέφτηκαν» και μόλυναν νοσοκομεία του εξωτερικού. Επιπλέον όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του προαναφερθέντος σχεδίου νόμου, από το καλοκαίρι και μετά έχουν εντοπιστεί αρκετά περιστατικά πνευμονίας σε νοσοκομεία της Ελλάδας μετά από μόλυνση από klebsiella pneumoniae.
Μάλιστα, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της λοιμωξιολογικής επιτήρησης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (European Center Decease Control, ECDC). Αυτό ευτυχώς δεν συνέβη, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υλοποίησε για πρώτη φορά μεγάλο πρόγραμμα καταγραφής μικροβίων και λοιμώξεων στο ΕΣΥ.
Στο κυνήγι των μικροβίων και οι διοικητές των νοσοκομείων
Στοχεύοντας συνολικά το φαινόμενο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στο ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας αναθέτει την ευθύνη της εφαρμογής του σχετικού πλαισίου στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Όπως προβλέπεται στις διατάξεις, ο έλεγχος των λοιμώξεων που συμβαίνουν στους ασθενείς στους χώρους νοσηλείας αποτελεί βασική αρμοδιότητα και ευθύνη των διοικήσεων. Ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα αποτελεί μεταξύ άλλων στοιχείο αξιολόγησης για τους διοικητές αλλά και για τις μονάδες υγείας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αρμόδιος φορέας για την επιτήρηση των λοιμώξεων θα καθορίσει με το υπουργείο Υγείας δείκτες ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίοι θα κοινοποιούνται υποχρεωτικά στο ΕΣΥ-net. Επιπλέον, συστήνεται υποχρεωτικά σε κάθε νοσοκομείο Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων η οποία θα λαμβάνει οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τέλος, κάθε Μονάδα Υγείας υποχρεούται να κοινοποιεί στο υπουργείο Υγείας και να αναρτά στο ΕΣΥnet: α) τη συνολική ετήσια δαπάνη για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και β) τη συνολική ετήσια δαπάνη για τη θεραπεία των νοσοκομειακών λοιμώξεων στους νοσηλευθέντες ασθενείς στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.