Αν και ο καλός καιρός έχει καθυστερήσει σημαντικά την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης οι επιδημιολόγοι συνιστούν ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να γίνει το εμβόλιο εναντίον της. Κρίσιμη είναι η ευαισθητοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των εμβολιασθέντων κυμαίνεται από 2% έως 16,3%, έναντι στόχου 90%.
Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συνιστούν το αντιγριπικό εμβόλιο σε όλους τους εργαζόμενους που μπορεί να έρθουν σε επαφή με ασθενείς κυρίως όμως εφιστούν την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Οι ευπαθείς ομάδες είναι οι παρακάτω:
Α. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
Β. Ειδικότερα:
-Άτομα άνω των έξι μηνών με: Χρόνια μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης), χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα (όχι ασθενείς με απλή υπέρταση), χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή σε αιμοκάθαρση, χρόνια νευρομυϊκά νοσήματα. Επίσης άτομα άνω των έξι μηνών ανοσοκατασταλμένα (μεταμοσχεύσεις, νεοπλασίες κλπ).
-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.
-Οι έγκυες.
Γ. Οι εθελοντές αιμοδότες.
Δ. Άτομα που διαβιούν μαζί με παιδιά έξι μηνών ή μικρότερα καθώς και όσοι τα φροντίζουν.
Ε. Υγιή παιδιά και ενήλικες, με προτεραιότητα όσων εργάζονται σε υπηρεσίες αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια του κράτους και της κοινωνίας (αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και μεταφορών)
Σε περίπτωση παροξυσμού χρονίας νόσου ή αιφνίδιας νόσησης από οποιαδήποτε αιτία, ο γιατρός θα υποδείξει την κατάλληλη χρονική στιγμή για τον εμβολιασμό (συνήθως κατά την ύφεση των συμπτωμάτων)
Όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι μπορεί καθένας να εμβολιασθεί ανά πάσα στιγμή μετά από την έναρξη της περιόδου εμβολιασμού.