Το ενδεχόμενο προσφυγών και μηνύσεων κατά διοικητών νοσοκομείων, ΠΕΣΥ, αλλά και διατελεσάντων υπουργών Υγείας, εξετάζουν νομικοί και γιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης (ΚΙΑ) Θεσσαλονίκης.
Οπως δήλωσαν χθες, με τις εντολές του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία πετούν στο δρόμο ανασφάλιστους πολίτες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύει και η ίδια τους η ζωή, αν δεν τύχουν άμεσης αντιμετώπισης και νοσηλείας.
Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΙΑ, οι 7 στους 10 ασθενείς που απευθύνονται εκεί είναι Ελληνες ανασφάλιστοι, και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, και χρόνια βαριά νοσήματα, όπως καρκίνοι, καρδιοπάθειες κ.ά..
Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το ΚΙΑ Θεσσαλονίκης δέχτηκε περισσότερες από 15.000 επισκέψεις από 10.000 ανασφάλιστους ασθενείς, εκ των οποίων το 70% ήταν Ελληνες πολίτες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στα δημόσια νοσοκομεία για ιατρικές υπηρεσίες, ή στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Ενώ πέρσι, το 55% των επισκεπτών στο ιατρείο ήταν Ελληνες και το 45% αλλοδαποί.
Δολοφονούνται
«Δολοφονούνται άνθρωποι που στερούνται το δικαίωμα της περίθαλψης και της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας», λένε οι γιατροί του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης. «Δεν πρόκειται για απλούς αριθμούς, αλλά για ανθρώπους που αφήνονται να πεθάνουν. Πρόκειται για αφανείς θανάτους» ανθρώπων που φεύγουν από τα νοσοκομεία ντροπιασμένοι, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τη νοσηλεία τους. «Κι αν πρόκειται για επείγον περιστατικό και χρήζει επέμβασης, τότε γίνονται το χειρουργείο και η νοσηλεία, αλλά το κόστος στέλνεται στην Εφορία», τονίζουν.
Ηδη οι γιατροί του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με νομικούς, εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικών ή κατά περίπτωση προσφυγών στη Δικαιοσύνη με κατάθεση μηνύσεων για το αδίκημα της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο.
Οπως επισήμαναν χθες, το δικαίωμα της πρόσβασης στην περίθαλψη και στις υπηρεσίες υγείας προβλέπεται από το Σύνταγμα και αφορά όλους τους πολίτες της χώρας, χωρίς κανέναν οικονομικό διαχωρισμό ή κριτήριο. Προστατεύεται επίσης από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οπότε, κάθε άρνηση παροχής περίθαλψης σε ασθενή, είτε αυτό γίνεται από γιατρό, είτε από διοικητή νοσοκομείου, είτε ακόμη προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, συνιστά παράβαση του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τελείται το αδίκημα της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο.
Οι γιατροί του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων Αλληλεγγύης θα προχωρήσουν αύριο σε παρέμβαση στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της πόλης «για να διεκδικήσουμε την άρση των δολοφονικών αποκλεισμών από την περίθαλψη. Η πολιτική αυτή στην υγεία εκθέτει σε κίνδυνο θανάτου τους ανασφάλιστους ασθενείς», τονίζουν.
www.eleftherotypia.gr