Τα δισεκατομμύρια μικρόβια που βασιλεύουν στο παχύ έντερο επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών και μπορούν να προλαμβάνουν την εκδήλωση διαβήτη τύπου Ι, υποδεικνύει μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.
Η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι γνωστό ότι βοηθά στην πέψη των τροφών, παράγει βιταμίνες και αποτρέπει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μικροβίων που προκαλούν γαστρεντερίτιδα.
Τα τελευταία χρόνια όμως συσσωρεύονται στοιχεία για πολλούς ακόμα ρόλους στην ανθρώπινη φυσιολογία, από την πρόληψη της παχυσαρκίας μέχρι τις πιθανές επιδράσεις στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά.
Τα πρώτα στοιχεία για την πιθανή σχέση του διαβήτη και της μικροχλωρίδας του εντέρου εμφανίστηκαν πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια μιας συγκεκριμένης ράτσας, ιδιαίτερα ευάλωτης στο διαβήτη, είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν διαβήτη αν μεγαλώσουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον.
Νέα στοιχεία προέκυψαν το 2008, όταν δημοσιεύτηκε μελέτη στο περιοδικό Nature σύμφωνα με την οποία τα μικρόβια του εντέρου δείχνουν να προστατεύουν από το νεανικό διαβήτη.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει από τη νέα έρευνα, την οποία υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά και του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη συγκεκριμένη ράτσα ποντικών (NOD) που τείνουν να εμφανίζουν διαβήτη. Δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου, ειδικά στα αρσενικά ποντίκια, εμποδίζουν την εμφάνιση της ασθένειας.
Συγκεκριμένα, τα πειράματα έδειξαν ότι μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα του εντέρου αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης και αποτρέπει τις εσφαλμένες επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στο πάγκρεας, όπου παράγεται η ορμόνη ινσουλίνη.
Οι υποψίες των ερευνητών επιβεβαιώθηκαν όταν βακτήρια από ενήλικα αρσενικά ποντίκια μεταφέρθηκαν σε νεαρά θηλυκά ποντίκια, οπότε καταγράφηκε αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης και μείωση της συχνότητας διαβήτη.
Ο μηχανισμός της προστατευτικής δράσης παραμένει ασαφής, το πιθανότερο όμως είναι ότι η άνοδος στη συγκέντρωση τεστοστερόνης στο αίμα παίζει ρόλο-κλειδί.
Όπως σχολίασε ο Άντριου Μακφέρσον του Πανεπιστημίου της Βέρνης, «ελπίζουμε ότι τα νέα στοιχεία για το πώς τα βακτήρια του εντέρου προστατεύουν τα ευάλωτα παιδιά από την εμφάνιση διαβήτη θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για την αποτροπή της ασθένειας».
Πηγή: in.gr