Ερευνητές του Γενικού Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης κατάφεραν να δημιουργήσουν λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία από επαναπρογραμματισμένα ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.
Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας πρόδρομα κύτταρα αιμοφόρων αγγείων από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPSCs), επαναπρογραμματισμένα ενήλικα κύτταρα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα βλαστικά κύτταρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία που έζησαν ως και εννέα μήνες.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), οι επιστήμονες αναλύουν τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν, διευκρινίζοντας πως χρησιμοποίησαν κύτταρα υγιών ενηλίκων και ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1 για την παραγωγή αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα ή στην εξωτερική επιφάνεια του εγκεφάλου ποντικών.
«Η ομάδα μας ανέπτυξε μια αποτελεσματική μέθοδο για την παραγωγή πρόδρομων κυττάρων αιμοφόρων αγγείων από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και τα χρησιμοποίησε για τη δημιουργία δικτύων αιμοφόρων αγγείων σε ποντίκια», δήλωσε ο Δρ. Rakesh Jain, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.
Η έρευνα θα μπορούσε να συμβάλλει στη θεραπεία καρδιακών νοσημάτων μέσω της επαναδημιουργίας ή της αποκατάστασης αιμοφόρων αγγείων, αλλά και να βοηθήσει στη δημιουργία λειτουργικών οργάνων.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί για την παραγωγή ενδοθηλιακών κυττάρων από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.
Στη συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιείται μόνο μια πρωτεΐνη ως δείκτης για τον εντοπισμό αγγείων που παράγουν κύτταρα, ωστόσο οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης διαφοροποιήθηκαν και χρησιμοποίησαν τα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία εκφράζουν συνολικά τρείς πρωτεΐνες που προάγουν την αγγειακή ανάπτυξη.
Στη συνέχεια τα πολλαπλασίασαν καλλιεργώντας τα με τρόπο που εξασφάλισε τον διαχωρισμό των ενδοθηλιακών κυττάρων από τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι μόνο τα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία εκφράζουν και τις τρείς πρωτεΐνες, μπορούσαν να παράγουν ενδοθηλιακά κύτταρα με πλήρη ικανότητα να σχηματίσουν αιμοφόρα αγγεία.
Για να εξετάσουν τη λειτουργικότητά τους, στη συνέχεια οι επιστήμονες εμφύτευσαν τα πρόδρομα ενδοθηλιακά κύτταρα που προήλθαν από βλαστικά κύτταρα στην επιφάνεια του εγκεφάλου ποντικών.
Σε δυο εβδομάδες τα κύτταρα που εμφυτεύθηκαν είχε σχηματιστεί δίκτυα αιμοφόρων αγγείων, τα οποία έδειχναν εξίσου λειτουργικά με τα φυσικά αγγεία και συνέχισαν να λειτουργούν στα ποντίκια για 280 ημέρες.