Βιοτεχνολογία

Το ΙΤΕ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Δυναμικό «παρών» στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 11-19 Σεπτεμβρίου, θα δώσει το  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) στο περίπτερο 7, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για τη συνεισφορά του ΙΤΕ στην Έρευνα και την Καινοτομία, ως πυλώνες της Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης, θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, στην εκδήλωση της ΓΓΕΚ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 17.15 – 17.30.

Στον χώρο του ΙΤΕ θα σας υποδεχθεί η Περσεφόνη,  ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ-ξεναγός, που σήμερα χρησιμοποιείται στο Σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες.

Είναι αυτόνομη, πολύγλωσση και πανέξυπνη, αφού μπορεί να απαντάει ακόμα και σε ερωτήσεις σχετικά με τα εκθέματα του σπηλαίου.

Η Περσεφόνη θα βρεθεί στην έκθεση στις 11 & 12 Σεπτεμβρίου.

Θα γνωρίσουμε επίσης τρεις, δυναμικά αναπτυσσόμενες και βραβευμένες, εταιρείες-τεχνοβλαστούς (spin off) του ΙΤΕ:

  •  Την Εταιρία OramaVR (http://oramavr.com/), τεχνοβλαστό του Ινστιτούτου Πληροφορικής, η οποία, συνδυάζοντας αρχές ιατρικής, νευροεπιστήμης, παιδαγωγικής, μαθηματικών και επιστήμης υπολογιστών, έχει αναπτύξει το «MAGES», ένα λογισμικό που αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως, υπερ-ρεαλιστική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας για ιατρική εκπαίδευση και αξιολόγηση της απόδοσης των εκπαιδευομένων. Το εγχείρημα της ORamaVR, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ιδρυμάτων υψηλού κύρους, όπως τα Πανεπιστήμια της Ν. Υόρκης, της Γενεύης, του Σίδνεϋ, της Νότιας Καλιφόρνια, το ΕΚΠΑ, αλλά και ο ελβετικός ιατρικός όμιλος Inselspital του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

  • Την εταιρεία PCN Materials (https://pcnmaterials.com/), τεχνοβλαστό του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ,  η οποία παράγει φωτοκαταλυτικά υλικά που αποδομούν ρύπους και εξαφανίζουν βακτήρια και ιούς, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα κυρίως σε κλειστούς χώρους όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, βιολογικοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κ.ά. Εξαιρετικά αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η δράση τους στην καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα, που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Η εταιρία έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF), μέσω της εταιρίας Venture Capital, «Big Pi».
  •  Την εταιρία Biomimetic (https://www.biomimetic.gr/),  επίσης τεχνοβλαστό του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, η οποία χρησιμοποιεί ειδική κατεργασία με λέιζερ για την μόνιμη τροποποίηση της τοπογραφίας επιφανειών στην μικρο- και νανο- κλίμακα, δημιουργώντας νέες ιδιότητες που συναντώνται σε φυσικούς οργανισμούς. Η πρωτοπόρος καινοτομία της Biomimetic είναι η μίμηση των επιφανειακών νανο-δομών των φτερών του τζίτζικα (Cicada Cretensis), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ταυτόχρονα αντι-ανακλαστικών γυαλιών για πολλαπλές εφαρμογές σε οθόνες κάθε τύπου αλλά και σε συστήματα απεικόνισης. Η Biomimetic είναι η δεύτερη εταιρία του ΙΤΕ που χρηματοδοτήθηκε από την Big Pi Ventures.

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής θα παρουσιάσει τη συνδυαστική χρήση νέων τεχνολογιών που αναπτύσσει στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και για τη μείωση της ρύπανσης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, μέσω βιο-μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα και χρήσιμα χημικά.

Επίσης το κοινό θα γνωρίσει τη χρήση του θαυματουργού «γραφενίου»  ως διαφανούς επικάλυψης για την προστασία έργων τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί, από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, όπως το ξεθώριασμα, το κιτρίνισμα και ο αποχρωματισμός.

Παρόν επίσης θα είναι το Hellenic BioCluster (HBio), ο πρώτος και μεγαλύτερος συνεργατικός σχηματισμός καινοτομίας στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του ΙΤΕ και του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

Αποτελείται από 65 μέλη τα οποία προέρχονται από τους τομείς της υγείας, της βιοτεχνολογίας και των βιοεπιστημών γενικότερα.

Περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, μεγάλους εταίρους από τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία, μεταξύ των οποίων πολυεθνικές με δράση στην Ελλάδα, αλλά και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστούς.

Το HBio συνδέει βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους με στόχο τη στήριξη και την προώθηση της καινοτομίας αλλά και την έμπρακτη  συνδρομή της επιστήμης στην κοινωνία και την οικονομία.

Συμμετέχει ενεργά σε δημόσιες  διαβουλεύσεις και στη χάραξη πολιτικής για φλέγοντα θέματα, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ενημερωθούμε για τα εργαλεία πληροφορικής τα οποία έχουν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας Γενετικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Πρόληψης Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, το οποίο αποτελεί μια Σύμπραξη Καρδιολογικών Κλινικών Νοσοκομείων, Ιατροδικαστικών Εργαστηρίων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της χώρας και το οποίο χρηματοδοτείται από τη ΓΓΕΚ.

Βασικός σκοπός του Δικτύου είναι η μελέτη, στη βάση της Ιατρικής Ακριβείας, των σπάνιων και κληρονομικών νοσημάτων της καρδιάς τα οποία σχετίζονται κατά κανόνα με το νεανικό αιφνίδιο θάνατο.

Στο Δίκτυο συμμετέχει επίσης, εκ μέρους του ΙΤΕ, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

Θα μάθουμε επίσης για τη Γεωπληροφορική και την αξιοποίησή της στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, από το εργαστήριο γεωφυσικής και δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

Οι γεωφυσικές διασκοπήσεις, τα καινοτόμα δορυφορικά συστήματα και η ανάπτυξη βελτιωμένων αλγορίθμων και συστημάτων επεξεργασίας για την ενίσχυση του σήματος και της ποιότητας των ψηφιακών εικόνων, παρέχουν μεγάλες δυνατότητες εξαγωγής χωρο-χρονικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών από τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ταυτόχρονα, η χρήση τρισδιάστατων (3-D) μοντέλων και μεθόδων εικονικής πραγματικότητας στοχεύει στην αναπαράσταση των μνημείων και στην ανοικοδόμηση του περιβάλλοντος των αρχαιολογικών θέσεων.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.11.2024

Νέα μελέτη: Το Ozempic λειτουργεί για τη θεραπεία του αλκοολισμού καλύτερα και από το πιο αποτελεσματικό φάρμακο

Τι δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας

16.11.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Η μαρμελάδα που σας δίνει δύναμη - Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή με υπερτροφές

16.11.2024

Αυτός είναι ο τρόπος για να αναπνέετε σωστά ενώ τρέχετε

14.11.2024

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Βρείτε φυσική λύση με μελατονίνη και CBD για βαθιά χαλάρωση

14.11.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί όλες τις παρτίδες από χειρουργικά βαμβάκια – Δείτε ποια αφορά

12.11.2024

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για την βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης

12.11.2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να καθόμαστε πάνω από 10 λεπτά στην τουαλέτα

12.11.2024

Thrift shopping: Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την υγεία από τα μεταχειρισμένα ρούχα

10.11.2024

Δείτε ποια είναι τα τρία ροφήματα που γερνάνε το δέρμα

10.11.2024

Τα πέντε σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι