Βιοτεχνολογία

Mισές αλήθειες για τον H5N1. Επιστημονικός πόλεμος σε εξέλιξη

Η αμερικανική επιθεώρηση Science και η βρετανική Nature ανακοίνωσαν ότι αναζητούν τον καταλληλότερο τρόπο για να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα δύο εργασιών επί ενός θανατηφόρου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία ή η έρευνα για την καταπολέμησή του.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τις δύο επιστημονικές επιθεωρήσεις να δημοσιεύσουν λογοκριμένα τα στοιχεία δύο εργασιών ερευνητικών ομάδων που δημιούργησαν στο εργαστήριο θανατηφόρα στελέχη του ιού της γρίπης H5N1 τα οποία μπορούν να μεταδοθούν ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο, φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο.

«Η διεύθυνση σύνταξης της επιθεώρησης Science λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ΄όψιν το αίτημα της Εθνικής Αμερικανικής Επιστημονικής Υπηρεσίας για τη Βιο-ασφάλεια (NSABB) για τη δημοσίευση μίας συνοπτικής εκδοχής της έκθεσης συμπερασμάτων της εργασίας επί ενός στελέχους του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του περιοδικού.

Πρόκειται για τις ερευνητικές εργασίες ενός ολλανδικού εργαστηρίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ρον Φουσιέ του κέντρου Erasmus de Rotterdam, ο οποίος ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι δημιούργησε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Η5Ν1, το οποίο είναι ικανό για πρώτη φορά να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ των θηλαστικών και κατά συνέπεια μεταξύ των ανθρώπων.

Το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν έχει επίσης δημοσιεύσει ανακοίνωση για τον ιό αυτόν. Οι δύο έρευνες έχουν χρηματοδοτηθεί από τα Εθνικά Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας.

Η Εθνική Αμερικανική Επιστημονική Υπηρεσία για τη Βιο-ασφάλεια, η οποία απαρτίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ζήτησε στις 30 Σεπτεμβρίου από την επιθεώρηση Science «να διαγράψει τις λεπτομέρειες που αφορούν την επιστημονική μέθοδο και τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις του ιού πριν προχωρήσει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Ρον Φουσιέ», διευκρινίζει η αμερικανική επιθεώρηση.

Ο ιός, ο οποίος δημιουργήθηκε δια γενετικού χειρισμού, είναι ευαίσθητος στα αντι-ιϊκά σκευάσματα και σε ορισμένα πειραματικά εμβόλια, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα να είναι ουσιαστικές για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών για την καταπολέμηση αυτής της θανάσιμης μορφής της γρίπης των πτηνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιστημονικής επιθεώρησης.

«Η NSABB επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε οι λεπτομέρειες αυτής της έρευνας να μην πέσουν σε κακά χέρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιθεώρησης Science , υποστηρίζοντας τη θέση της αμερικανικής υπηρεσίας, αλλά επισημαίνοντας «την ανησυχία της ως προς τη μη δημοσιοποίηση πληροφοριών εν δυνάμει σημαντικών για τη δημόσια υγεία και τους ερευνητές που εργάζονται με θέμα την γρίπη των πτηνών».

Η σύνταξη της Science θα επιλέξει τον καλύτερο τρόπο χειρισμού του θέματος και αυτός θα διέπεται σε μεγάλο βαθμό από γραπτές και διαφανείς διαδικασίες, τις οποίες επεξεργάζονται οι ομοσπονδιακές αρχές και οι οποίες προορίζονται για τους επιστήμονες που θα επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στις μη δημοσιευμένες πληροφορίες, εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιθεώρηση.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης που εκδίδει την επιστημονική επιθεώρηση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων.

Η βρετανική επιθέωρηση Nature επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι θα δημοσιεύσει τη μία από τις δύο έρευνες για τον ιό στον οποίο αναφέρεται η Εθνική Αμερικανική Επιστημονική Υπηρεσία για τη Βιο-ασφάλεια.

Επισημαίνοντας «τις άνευ προηγουμένου συστάσεις (των αμερικανικών αρχών) για τον περιορισμό της πρόσβασης σε στοιχεία και επιστημονικές μεθόδους» και αναγνωρίζοντας επίσης ότι κατανοεί τα κίνητρα, η επιθεώρηση Nature θεωρεί ότι είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημόσια υγεία οι επιστήμονες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, δηλώνει ο Φίλιπ Κάμπελ, διευθυντής της βρετανικής επιθεώρησης.

Σύμφωνα με τον δρ. Ζαν-Κλοντ Μανουγκέρα του Ινστιτούτου Παστέρ, η δυνατότητα ενός ιδιώτη, με εγκληματικά κίνητρα επί παραδείγματι, να αναπαράξει στο εργαστήριο τον φονικό ιό βασιζόμενος στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας του καθηγητή Φουσιέ είναι περιορισμένες εξαιτίας της εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας και του πολύ μικρού αριθμού των εργαστηρίων ανά τον κόσμο που έχουν τις απαραίτητες γι΄αυτό δυνατότητες.

Ο ιός H5N1 εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 60% στον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα, έχει προκαλέσει τον θάνατο 350 ανθρώπων, κυρίως στην Ασία, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.11.2024

Νέα μελέτη: Το Ozempic λειτουργεί για τη θεραπεία του αλκοολισμού καλύτερα και από το πιο αποτελεσματικό φάρμακο

Τι δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας

16.11.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Η μαρμελάδα που σας δίνει δύναμη - Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή με υπερτροφές

16.11.2024

Αυτός είναι ο τρόπος για να αναπνέετε σωστά ενώ τρέχετε

14.11.2024

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Βρείτε φυσική λύση με μελατονίνη και CBD για βαθιά χαλάρωση

14.11.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί όλες τις παρτίδες από χειρουργικά βαμβάκια – Δείτε ποια αφορά

12.11.2024

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για την βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης

12.11.2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να καθόμαστε πάνω από 10 λεπτά στην τουαλέτα

12.11.2024

Thrift shopping: Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την υγεία από τα μεταχειρισμένα ρούχα

10.11.2024

Δείτε ποια είναι τα τρία ροφήματα που γερνάνε το δέρμα

10.11.2024

Τα πέντε σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι