Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό.
Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι
Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αρκετό νερό για να κρατήσει τη ζάχαρη διαλυμένη για πάντα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό κρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος και υφή, ανάλογα με τον τύπο του μελιού. Τα μέλια που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη τείνουν να κρυσταλλώνονται πιο γρήγορα συγκριτικά με άλλα.
Πώς θα αποκρυσταλλώσεις το μέλι
Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Η απλούστερη μέθοδος για να το επαναφέρεις είναι η χρήση μπεν-μαρί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε ολόκληρο το βάζο μέσα σε ζεστό νερό, αφού κλείσουμε πολύ καλά το καπάκι, και να το αφήσουμε να λιώσει αργά.
Ο καλύτερος τρόπος για να μην κρυσταλλώνει το μέλι είναι η αποθήκευση σε σκιερό ντουλάπι, σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από το ηλιακό φως.
Η απλούστερη μέθοδος για να επαναφέρεις το ζαχαρωμένο μέλι είναι η εξής: Τοποθετείς το βάζο με το ζαχαρωμένο μέλι σε ένα βαθύ μπολ. Γεμίζεις το μπολ με νερό ώστε να καλύψει το ύψος του μελιού. Προσοχή το νερό δεν πρέπει να είναι πάνω από 45ο C γιατί θα καούν τα ένζυμα του μελιού. Ανά 10-15 λεπτά αλλάζεις το νερό ώστε να είναι συνέχεια η θερμοκρασία του νερού στους 40-45ο C. Ο χρόνος που θα αλλάζεις το νερό εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Περιμένεις 30-60 λεπτά για να μαλακώσει το μέλι και να έρθει ξανά στη επιθυμητή σύσταση. Μην τοποθετήσεις το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί καταστρέφονται τα ένζυμά του.