Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε εκ νέου στο ενδεχόμενο η είσοδος σε κλειστούς χώρους να γίνεται μόνο με την τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών.
«Θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια διαχείριση. Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται, αλλά θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους ηλικιωμένους να προχωρήσουν στην τρίτη δόση με την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, καθώς τα αντισώματα μειώνονται. «Πρέπει να ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης και θα το κάνουμε ακόμα πιο εμφατικά με σποτάκια που θα στοχεύουν στους ανθρώπους που έχουν κάνει τις δυο δόσεις, να κάνουν και την τρίτη», επεσήμανε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μη λάβουν πιστοποιητικό αυτοί που δεν θα προσέλθουν για την τρίτη δόση, καθώς «μιλάμε για μια ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν μπορεί μονομερώς μια χώρα να λάβει μια τέτοια απόφαση, λόγω της διασύνδεσης των πιστοποιητικών».
Ο κ. Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί lockdown. «Όταν 3 στους 4 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, προφανώς και δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα επαναφοράς οριζόντιων περιοριστικών μέτρων, τα οποία βλάπτουν σοβαρά την oικονομία και έχουν το αντίθετο πλέον αποτέλεσμα, όπως είδαμε και στο τελευταίο lockdown. Από ένα σημείο και μετά τέτοιου είδους μέτρα δεν φέρνουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Άρα οι δράσεις μας πρέπει να είναι απολύτως εστιασμένες και στοχευμένες στο να πείσουμε ανθρώπους που ακόμη διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο», υπογράμμισε.
«Υπάρχει ένα 25% των ενηλίκων που δεν έχει εμβολιαστεί, κάποιοι από αυτούς έχουν νοσήσει και έχουν κάποια αντισώματα. Σε αυτούς κυρίως έχει ενσκήψει η πανδημία, αυτοί είναι οι άνθρωποι δυστυχώς που νοσηλεύονται και κάποιοι από αυτούς νοσούν πολύ βαριά. Σχεδόν το 85% – 90% των διασωληνωμένων είναι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι η λύση στο πρόβλημα της έξαρσης. Πεθαίνουν ανεμβολίαστοι», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.
«Δεν υπάρχει κάποια σκληρή διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, δεν εφαρμόζουμε διχαστικά μέτρα, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επικρατήσει ένας κοινωνικός αυτοματισμός. Εφαρμόζουμε μέτρα προστασίας της υγείας όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι, και μέτρα κοινωνικής ειρήνης. Το μείζον είναι ότι έχουμε μια οικονομία που είναι σε ταχεία ανάπτυξη, άρα πρέπει να προστατεύσουμε και την κοινωνική συνοχή και την πορεία της οικονομίας. Η χώρα δεν αντέχει ούτε άλλο lockdown, ούτε άλλες επιδοματικές πολιτικές που δεν έχουν και κανένα νόημα να εφαρμοστούν σε αυτή τη φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε, δε, ότι από την 1η Νοεμβρίου «ένας συνδυασμός φόβου για την αύξηση των κρουσμάτων και νέων μέτρων που περιορίζουν την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους», οδήγησε σχεδόν σε τετραπλασιασμό των ημερήσιων ραντεβού για εμβόλια, τόσο της πρώτης όσο και της τρίτης δόσης.