Videos

Aυτό συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν πίνουμε με άδειο στομάχι (βίντεο)

Υπάρχει ένας «άγραφος νόμος» να μην πίνουμε αλκοόλ ποτέ με άδειο στομάχι. Είναι σίγουρο πως όταν καταναλώσουμε αλκοόλ και δεν έχουμε φάει κάτι πριν, το αλκοόλ θα μας φανεί ισχυρότερο εκείνη την ώρα και θα πονέσει το στομάχι μας, αλλά και την επόμενη μέρα, το hangover (δηλαδή τα συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος της επόμενης μέρας) θα είναι πολύ χειρότερο.

Η πορεία του αλκόολ στον οργανισμό μας έχει ως εξής: το αλκοόλ μεταφέρεται από το λεπτό έντερο στο συκώτι και στη συνέχεια στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στους μύες και άλλους ιστούς. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα, μέσα στα πρώτα 5 λεπτά και συνήθως, αν και όχι πάντα, προκαλεί μία ευχάριστη αίσθηση. Η ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο.

Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ, πιο συγκεκριμένα το αντιλαμβάνεται σαν δηλητήριο το οποίο θέλει να βγάλει από τον οργανισμό και συνεπώς το διασπά. Υπεύθυνο όργανο για τη δουλειά αυτή είναι το συκώτι σου, το οποίο αρχικά μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη (τοξική) και στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), που διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Περίπου το 90% – 95% του αλκοόλ που καταναλώνεις διασπάται από το συκώτι, και το 5% – 10% αποβάλλεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα.

Όταν δεν υπάρχει φαγητό στο στομάχι, το αλκοόλ περνά απευθείας στο αίμα. Όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα, εντείνεται η απώλεια ελέγχου των σωματικών και γνωστικών λειτουργιών.

Όταν το αλκοόλ περνά στο αίμα, μοιράζετε ταχύτατα σε ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Γι’αυτό όταν πίνουμε νιώθουμε πολλές φορές να ζεστενόμαστε. Επίσης πέφτουν προσωρινά οι παλμοί της καρδιάς και μειώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Το αλκοόλ περνά από το αίμα στο στομάχι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το συκώτι. Όταν πια φτάσει στον εγκέφαλο, επιδρά στα κέντρα ελέγχου της συμπεριφοράς αλλά και στα κέντρα που ελέγχουν πολυάριθμες σωματικές λειτουργίες.

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Περίπου το 20% της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνουμε περνά από το στομάχι και φτάνει στον εγκέφαλο σε λιγότερο από 1 λεπτό. Γενικότερα, αν δεν μπορούμε να το κόψουμε εντελώς καλύτερο είναι να προτιμάμε το κρασί από τα άλλα αλκοολούχα ποτά.

Videos

02.07.2024

Με αυτούς τους τρεις τρόπους μπορείτε να βγάλετε εύκολα τα κουκούτσια από τα κεράσια (βίντεο)

Τα κεράσια είναι νόστιμα, υγιεινά και τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους, καθώς μικροί και μεγάλοι τα λατρεύουν. Μάλιστα, μπορείτε να τα φάτε σκέτα, με βρόμη και γιαούρτι για πρωινό ή να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές για νόστιμα και υγιεινά σνακ. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να ξέρετε πώς να αφαιρείτε τα κουκούτσια εύκολα […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε