Η τριχόπτωση δεν είναι μόνο αντρική ή γυναικεία υπόθεση. Αφορά και τα δύο φύλα και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Η απώλεια μαλλιών επηρεάζει την ψυχολογία αλλά και την αυτοπεποίθησή σου. Κι ακόμα κι αν συμφωνούμε με το ότι όλα αυτά δεν πρέπει να επηρεάζονται απ’ τις τρίχες σου, αντιλαμβανόμαστε ότι όταν ένα άτομο αρχίζει να χάνει τα μαλλιά του, αυτό μπορεί να τον καταβάλλει ψυχολογικά. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για το θέμα της τριχόπτωσης;
Ο δερματολόγος Νίκος Αποστολάκης εξηγεί στην Πόπη Τσαπανίδου γιατί η τριχόπτωση απασχολεί άντρες και γυναίκες, αλλά και όσα πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε να χάνουμε μαλλιά.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα αίτια της τριχόπτωσης μπορεί να είναι πολλαπλά:
- Εποχιακή τριχόπτωση
- Έντονο στρες
- Ανδρογενετική αλωπεκία
- Παθήσεις των τριχών- δέρματος
- Φαρμακευτική αγωγή
- Άλλοι παθολογικοί παράγοντες
Η τριχόπτωση, ανάλογα με το αίτιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ανάλογο τρόπο. Για παράδειγμα, εάν οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου ή σε παθήσεις του θυρεοειδούς, η αποκατάσταση του σιδήρου ή η ρύθμιση των ορμονών θα βελτιώσει την κατάσταση. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που δίνονται ανά περιπτώσεις.
Απ’ την άλλη, μπορεί ακόμα κι ένα απλό σαμπουάν να βοηθήσει το τριχωτό της κεφαλής. Τα σαμπουάν που υπάρχουν για την τριχόπτωση είναι προτιμότερα από ένα προϊόν που μπορεί να βρούμε στο σούπερ μάρκετ, αλλά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την κύρια θεραπεία που γίνεται με ειδικές λοσιόν κι άλλα σκευάσματα με τοπική χρήση.
Ανάλογα με το αίτιο, εξατομικεύεται και η θεραπεία. Εάν το αίτιο είναι κάτι που μπορούμε να θεραπεύσουμε, τότε η αποκατάσταση είναι ισόβια. Αν συντρέχουν άλλοι λόγοι, σίγουρα το αποτέλεσμα εξαρτάται και από τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με τη διακοπή του φαρμάκου ξαφνικά θα πέσουν οι τρίχες.
Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι, όπως η μεταμόσχευση μαλλιών, αλλά κι εκεί χρειάζεται η χορήγηση άλλων φαρμάκων.